Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het drinkwater in Flint, een stad met zo'n 100.000 inwoners in de staat Michigan, bleek onlangs al anderhalf jaar vervuild te zijn met looddeeltjes, zonder dat de inwoners daarvan op de hoogte waren. Het lood was afkomstig van pijpleidingen van een nieuwe drinkwatervoorziening. Pas toen in oktober vorig jaar bleek dat veel inwoners te hoge loodwaarden in hun bloed hadden, kwam het probleem aan het licht.

Het feit dat milieudiensten wel van de vervuiling wisten, maar niemand waarschuwden, leidde tot veel ophef en zette kwaad bloed bij president Obama. Hij noemde het 'onvergeeflijk' en toonde begrip voor de woedende inwoners die de straat op gingen om te protesteren. Hij riep de noodtoestand uit en stelde 5 miljoen dollar beschikbaar om de inwoners snel van schoon drinkwater te voorzien.

Gulle gevers

Via CrowdRise Campaign, opgezet door muzikant Jack White, doen ook celebrities nu een duit in het zakje. Zo doneerde Jimmy Fellon evenals rapper Big Sean en Madonna 10.000 dollar. De leden van de band Pearl Jam gingen daar nog even flink overheen met een storting van 300.000 dollar. Gulste gever was rapper The Game, die wel een miljoen dollar naar de stad overmaakte. Dat geld wordt met name besteed aan flessen (met uiteraard) schoon drinkwater die aan de huishoudens worden uitgedeeld.

De burgemeester van Flint is blij met alle hulp, maar stelt dat het nog lang niet genoeg is. Volgens hem kost het vervangen van het huidige waterleidingsysteem minstens 1,5 miljard dollar.

Lees hier meer over het waterschandaal in Flint.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief