Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nooit meer vliegen of nooit meer nieuwe kleren?
“Voor de bruiloft van mijn beste vriendin kocht ik onlangs een nieuwe jurk – duurzaam geproduceerd. Dat was echt een momentje, want ik wil zo min mogelijk nieuwe kleren kopen. Nooit meer vliegen vind ik moeilijker. Ik ben ooit in een gouden vat gevallen met het programma 3 op reis, het is moeilijk om dat los te laten. Ik houd zó van andere culturen. Maar ik ga ook heel graag met de auto door Europa rijden en lekker kamperen.”

Flexitariër of vegan?
“In Volendam, waar ik opgroeide, is de maaltijd niet compleet zonder vlees of vis. Nu eet ik nauwelijks vlees, wel af en toe vis. We zijn gewend om maar alles te kunnen consumeren. Toen er wc-papier gehamsterd werd aan het begin van de coronacrisis, dacht ik: waar zijn we mee bezig? Al die paniek om het verlies van luxe…”

Het kan lastig zijn om toe te geven dat je je iets niet hebt gerealiseerd

Je altijd uitspreken tegen racisme en homofobie of de goede vrede bewaren?
“Met best een groot bereik op sociale media wil ik thema’s bespreken die ik belangrijk vind. Nadat ik me uitsprak over Black Lives Matter verloor ik zo vijfduizend volgers op Instagram. Dat is jammer. Ik wil het ook over belangrijke dingen hebben, niet alleen maar bikinifoto’s plaatsen. Ik ben een vrouw met een stem!

Voor het tv-programma Trippers had ik een gesprek met mensen die ‘niet geloven in homo’s’. Ja, hou dan je gezicht maar strak. De kunst is om hen met nieuwsgierigheid te benaderen. Ik wil weten waar iemand vandaan komt en prikkelen met mijn vragen, ik wil mensen niet meteen tegen me in het harnas jagen.”

Geraldine Kemper (1990) kwam binnen bij (toen nog) BNN via het programma Sterretje Gezocht (2009), waarna ze Try before you die en Spuiten en Slikken presenteerde. Na onder meer de reisprogramma’s 3 op reis (2012) en Trippers (2017) maakte Kemper in 2019 de overstap naar RTL. Ze presenteerde shows als The Voice of Holland (2019) en Expeditie Robinson (2020) en volgde in Geraldine en de vrouwen (2020) zes vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Afgelopen jaar maakte ze Tussen de Lakens met Geraldine, waarin ze het gesprek aanging over onder meer de orgasmekloof.

Intersectioneel feminisme en validisme: belangrijke termen of woorden zijn maar woorden?
“Om heel eerlijk te zijn kende ik die termen niet. Maar ik vind dat zéker belangrijk! Het is goed dat hier aandacht voor is. Wat waren de woorden ook alweer? Wow, weer iets geleerd. Het kan lastig zijn om toe te geven dat je iets niet weet of je iets niet hebt gerealiseerd. Zo stond ik laatst met zeven andere bekende vrouwen in een themanummer van LINDA. Topless, met als doel om de vrouwenborst te normaliseren. Er was kritiek: er waren geen hangende borsten te zien, niemand miste een borst. Dat ik opeens onderdeel was van het probleem, was confronterend; waarom was het gebrek aan diversiteit me niet eerder opgevallen? De fotoshoots en interviews waren bedoeld om de vrouwenborst te vieren, maar ontblootten iets anders. Mij liet het zien: je kunt altijd leren, hoe bewust je ook denkt dat je al bent.”

Idealist of realist?
“Blijven streven naar een mooiere wereld, maar onthoud ook wat de realiteit is.”

Dit interview verscheen in september 2022 in OneWorld Magazine.

Hanna_van_Vliet_C_Tom_van_Huisstede

Actrice Hanna van Vliet (Anne+): ‘Veel queerfilms moeten comfortabel zijn voor hetero’s’

Welke dilemma's heeft zij in haar eigen leven?

CMS FORMAT babs

Rapper Babs: ‘Vrouwelijke producers worden vaak niet serieus genomen’

‘Bij een auditie werd gevraagd of ik mijn muziek echt zelf had gemaakt.’

Merel_Remkes_bio

Over de auteur

Merel Remkes is journalist en antropoloog. Ze wil graag dichtbij komen, achterhalen hoe mensen met bepaalde ervaringen omgaan en welke …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief