Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Niet meer vliegen of geen vlees meer? “In mijn geval is het begonnen met geen vlees meer eten, vanwege het dierenleed in de vleesindustrie. En ik was echt een enorme vleeseter! Toen kwam ik ook steeds meer te weten over de impact van het produceren van vlees en zuivel op de aarde. Als je je eenmaal verdiept in duurzaamheid, kun je niet meer terug. Dus ook vliegen probeer ik te beperken, al doe ik het nog wel… Ik probeer nu te bedenken bij elke reis: moet ik echt met het vliegtuig? Of kan ik ook een bestemming dichter bij huis kiezen? Dan ga ik bijvoorbeeld naar Londen of Berlijn met de trein. Maar ik kan niet beloven dat ik nooit meer vlieg. Ik vind het moeilijk, maar dat vond ik met vlees in het begin ook.”

Optimist of pessimist? “Optimist! Natuurlijk denk ik wel eens: heeft het allemaal wel zin? In 2050 zijn er bijvoorbeeld tien miljard mensen te voeden. Er moet nog ontzettend veel gebeuren om dat op een duurzame manier te doen, zonder de aarde compleet uit te putten. Maar ik geloof echt in het goede van de mens. En in de kracht die we samen hebben.”

Ondernemer of idealist? “Ik sta open voor elke oplossing. Ik heb laatst een veganburger op de kaart gezet bij Thrill Grill. Toen moest ik over een grens heen; samenwerken met een vleesrestaurant? Maar dan bereik je mensen, laat je vleeseters met veganisme kennismaken en daarover nadenken. Dat is al winst. De Vegetarische Slager is recent overgenomen door Unilever. Eerst dacht ik, néé! Ik was bang dat de idealen verloren zouden gaan door Unilevers commerciële belangen. Maar nu denk ik: op die manier wordt plantaardig eten mainstream. Zo wordt de impact groter, mits het echt duurzaam is en niet toch greenwashing. Maar de dieren boeit het geen reet welke intentie erachter zit: een idealistische of commerciële gedachte.”

Gevoelige thema’s zoals racisme bespreken aan de eettafel of alleen liken op sociale media? “Beide. Bespreken kan ook via sociale media. Het lastige is soms dat je, wanneer je een gesprek opent, commentaar krijgt over wat je níét goed doet. In het begin kreeg ik vaak te horen: ‘Je eet veganistisch, maar je draagt wel leren laarsjes’. En nu krijg ik commentaar wanneer ik een vliegreis maak. Als diegene dat op een positieve manier doet, ga ik het gesprek aan. Ik ben ook niet heilig, maar probeer na te denken over mijn impact op de aarde. Elke stap is er één. En daar moeten we het gewoon met elkaar over hebben, op een respectvolle manier. Dat geldt ook voor racisme. Pijnlijke onderwerpen moeten juist besproken worden.”

Intersectioneel feminisme en validisme: termen die iedereen zou moeten kennen of heb je geen idee waar ik het over heb? “Je kunt niet elke strijd voeren. Die van mij ligt bij dieren en klimaat. Maar ik zie met bijna elk maatschappelijk gevecht gelijkenissen, en wil dat steunen. Het gaat altijd over het opkomen voor de niet-dominante groep. Dat kan de aarde zijn, of vrouwen, bijvoorbeeld. Ik weet dat er nog veel is waar ik weinig kennis van heb. Dus ik ga deze termen opzoeken en word graag meegenomen door anderen in hun strijd.”

animal-avian-bird-5836776

Veganisme is geen eitje, maar wiens schuld is dat?

‘Een foutje is snel gemaakt, maar dat is nog geen reden om veganisme op te geven.’

foto: annemieke van der togt

‘Vegan zijn is soms een struggle’

In de 3DOC 'Boter, kaas, noch eieren' zie je de twijfels van vegan Milouska Meulens.

loudi foto linkedin blauwe trui

Over de auteur

Loudi Langelaan (25), journalist. Denkt en schrijft het liefst over de vraagstukken rond klimaatverandering en duurzaamheid.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief