Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Seksisme op de werkvloer

Om te compenseren voor de minderwaardige rol die vrouwen eeuwenlang moesten innemen op de werkvloer, mogen er bij wet alleen maar vrouwen aangenomen worden tot de verhouding eindelijk in balans is. Elke dag moeten de mannen een vraag van een vrouwelijke collega beantwoorden: “Hoe doe jij dat eigenlijk, je werk met je kinderen combineren?” of “Was jij mijn broodbordje even af, Willem schat? De RoboDreft is kapot en ik moet echt even door.”

Politiek

Te vaak werden bevolkingsgroepen in de Tweede Living (de nieuwe naam voor de Tweede Kamer, die als meer feng shui werd beschouwd) vertegenwoordigd door mensen die helemaal geen deel uitmaken van deze gemeenschappen. Omdat kiezers dit niet langer pikten, kozen de politieke partijen elk een representatievere leider. De Partij voor de Dieren besloot haar partij te laten voorzitten door een aangereden pad, 50PLUS ging voor een bejaarde man die steeds vergat dat hij tien minuten geleden óók al een motie had ingediend tegen de buurjongen die vorige week een frisbee in zijn tuin gooide, en D66 – dat zelf ook nog steeds niet weet waar het voor staat – koos als partijleider een levensgroot kartonnen vraagteken.

Taal

Naamloos
Beeld door: Reinout Dijkstra

De beweging die strijdt tegen scheldwoorden die bepaalde bevolkingsgroepen in een negatief daglicht zetten, breidt zich uit. Rioolwerkers pleiten tegen het gebruik van het woord shit in een negatieve context, omdat het hun vak onaantrekkelijk laat lijken. Forum voor Democratie wil schelden met het woord ‘lul’ verbieden, omdat dit het mannelijke geslachtsdeel zou bezoedelen. En sinds de uitvinding van een bionisch implantaat waarmee honden kunnen praten, verzamelen zich regelmatig hele roedels vrouwelijke honden op het Malieveld omdat ze vinden dat schelden met het woord ‘bitch’ hun een slecht imago geeft.

Toxic masculinity

Alle mannen moeten verplicht een herscholingstraject in om te leren dat roze gewoon een kleur is, en dat een deodorant met roze verpakking gebruiken of een roze drankje drinken niet meteen betekent dat ze behoren tot een van die twee bevolkingsgroepen waar ze zo op neerkijken (homo’s en vrouwen). De opleiding begint met een ontgroening, waarbij de mannen ceremonieel een rode sok in een wasmachine vol witte was moeten gooien.

In 2070 stormen pro-lifers slaapkamers van masturberende tieners binnen en schreeuwen kreten als ‘Jouw masturbatiesok is een massagraf!’

Het sinterklaasfeest

Nadat Zwarte Piet lang en breed is afgeschaft, duikt er een nieuwe controversiële discussie op over het kinderfeest. De bejaardenpopulatie van Nederland komt in opstand tegen het eenzijdige beeld dat de figuur Sinterklaas schetst van ouderen. “Dit seniorofobe stereotype wekt de indruk dat alle oude mensen bergen cadeaus geven aan kinderen. De karikaturale gulheid van Sint Nicolaas creëert hiermee een onrealistische standaard voor bejaarden”, aldus een woordvoerder op TikTok, de enige overgebleven televisiezender.

Seksuele diversiteit

Rode sok
Beeld door: Reinout Dijkstra

Doordat steeds meer niet-cishetero’s 1 hun plek in de queer gemeenschap wilden vinden, blijft de afkorting lhbtqia+ maar uitbreiden en uitbreiden. Het aantal letters groeit bijna net zo snel als het aantal mensen dat de grap maakt dat “het wel een alfabet lijkt! Lhbtqiabcdefghijklmnop!” Nog steeds moet niemand erom lachen.

Abortus

Omdat abortus wereldwijd in toenemende mate geaccepteerd werd, zijn de overgebleven pro-lifers des te heftiger geworden in hun protestmethoden. Nog altijd staan ze met digitale protestborden te schreeuwen dat levende wezens bescherming verdienen, maar in plaats van dat ze de parkeerplaats van abortusklinieken als hun strijdtoneel kiezen, stormen ze nu slaapkamers van masturberende tieners binnen terwijl ze kreten schreeuwen als “Klaarkomen is moord” en “Jouw masturbatiesok is een massagraf”.

In 2070 maken influencers reclame voor het eten van je eigen nagels (veel eiwitten!)

Vlees eten

Sinds plotseling wereldwijd het besef is ingedaald dat vlees is gemaakt van dieren (je weet wel, die levende wezens die je in de boerderij aanwijst aan je kinderen en anderhalf uur later gedachteloos op je boterham kwakt), is vlees eten verboden. Maar ’s werelds verstokte vleeseters – het type dat is opgegroeid met het idee dat je dood neervalt als je niet elk uur een gehaktbal eet – beginnen uit protest een zwarte markt in vlees. Wie stiekem een plakje bacon wil hebben, kan zijn bestelling via hologram doorgeven, en vervolgens de zwarte auto die komt voorrijden instappen en zijn aankoop doen. Het kost 50 euro de gram, maar je kunt ook die van 60 euro nemen, die is beter.

Recycling

Vlees
Beeld door: Reinout Dijkstra

Het is strikt verboden om afval niet te scheiden, en er wordt streng op gecontroleerd door de autoriteiten. Elke dag ploegen gemeentewerkers door afvalbakken op zoek naar materialen die los van elkaar hadden moeten worden weggegooid. Zoals volgespoten condooms, want het condoom moet bij de latex, en het sperma moet in de biobak – waar de pro-lifers klaarstaan met hun protestborden.

Circulair leven

In het kader van circulair leven mag je überhaupt niks meer eten dat niet het product is van je eigen lichaam. Ons vernuftige kapitalistische systeem springt hier direct op in door gezellige workshops aan te bieden waar je cocktails leert maken van je eigen zweet. Ook maken influencers reclame voor het eten van je eigen nagels (veel eiwitten!) en verschijnen er om de haverklap kookboeken over hoe je een gevarieerd kaasplankje creëert van je moedermelk.

Humor

Cabaretiers die hun carrière hebben gebouwd op het beledigen van bevolkingsgroepen die het al moeilijk genoeg hebben zonder hun gepest, mompelen voortdurend ‘Je mag ook niks meer zeggen’. In plaats van hun energie te steken in het schrijven van grappen waar iedereen om moet lachen, blijven ze dit zinnetje onophoudelijk voor zich uit bazelen. Iedereen wordt hier helemaal strontziek van, maar de mensen die vragen of ze alsjeblieft willen ophouden met het herhalen van dit zeikerige zinnetje, beseffen dat ze het antwoord al van verre hadden kunnen zien aankomen: ‘Je mag ook niks meer zeggen.’

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.

Schermafbeelding 2019-04-18 om 10.23.55

‘Nu ben ik nog maar parttime sfeerverpester’

Feminist Justine van de Beek over haar tirades op Twitter.

croc1

‘Ik eet geen vlees, maar slurp kaas naar binnen als zuurstof’

Veganisme is best een uitdaging als je hobby's kaas en schoenen zijn.

  1. Bij een cishetero komt de seksuele identiteit overeen met het biologische geslacht waarmee de persoon geboren is, en de persoon is hetero. ↩︎
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Eindredacteur

Marten Mantel is schrijver en eindredacteur voor OneWorld, VICE en De Gladiool.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief