Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De markt voor kunstplanten groeit. Geen grap. In de afgelopen jaren is de vraag naar nepplanten en -bomen flink toegenomen, en die trend zal waarschijnlijk doorzetten ook. Niet zo gek: een neppe vetplant, sanseveria of conifeer blijft braaf in leven zonder dat je ernaar hoeft om te kijken. En dat blijkt vooral millennials en bedrijven goed te bevallen. Millennials hebben nou eenmaal weinig tijd, laat staan om een plant water te geven. Voor bedrijven is al die onderhoudstijd geld waard. Dus dopen we onze vingers in de groene verf en kiezen we voor het gemak van de nepperd.

Het is het zoveelste product waarbij plastic de dominante grondstof is geworden. Had je decennia geleden nog nepplanten van zijde of katoen, nu is kunststof superieur. Het is goedkoop, er is veel van en je kunt het vernuftig omvormen tot levensechte
kopieën van het origineel.

Eén ding kunnen de fabrikanten niet imiteren. Een plant ademt het broeikasgas CO2 in en zuurstof uit

Want hoe echter de plant, hoe beter de illusie. Fabrikanten voegen zelfs kleine details toe, zoals (plastic) wortels, om de plant echt te laten ogen. Sommige planten hebben (plastic) schuim in de bladeren, zodat ze echt aanvoelen. De betere nepplant heeft zelfs een UV-filter, zodat hij niet verbleekt in de zonneschijn. Ik weet niet of ik hierom moet lachen of moet huilen.

Eén ding kunnen de fabrikanten niet imiteren. Een plant ademt het broeikasgas CO2 in en zuurstof uit – het omgekeerde van wat wij mensen doen. Daarnaast neemt hij vluchtige organische stoffen (VOS) op, zoals de verflucht na het witten van een kamer. Belangrijke functies van groen, waar geen fantasie tegenop kan. Erger nog, nepplanten doen mogelijk het tegenovergestelde van hun echte broeders en zusters.

Een studie van de Universiteit van Hawaï uit 2018 laat zien dat er langzaam broeikasgassen vrijkomen als plastic wordt blootgesteld aan zonlicht. In plastic consumentenproducten, dus ook in nepplanten, worden brandvertragers en weekmakers gebruikt die vrij kunnen komen bij kamertemperatuur. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat die in eerste instantie vooral zorgen voor stankoverlast, maar daarnaast door inademing klachten kunnen veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid, en irritatie van de neus, keel en ogen.

Misschien toch maar gewoon met een gietertje in de weer?

Daniel_OneWorld-65

De plasticindustrie slaapt nooit

De VS lijkt plastic opnieuw te hebben uitgevonden, schrijft columnist Daniël Poolen.

merlin_156580065_26a5e2f2-64d1-4dbf-a819-0a7e6efc3cb1-superJumbo

Stort Shell zich eindelijk op schone energie?

Nee, de oliegigant zoekt zijn heil in plastic.

EWalvisch_280120_Daniel_Poolen_505

Over de auteur

Daniël Poolen (1985) werkt bij de Rabobank als duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500