Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Shell is verantwoordelijk voor 478 miljoen ton aan CO2- en methaanuitstoot, meldt een recent klimaatonderzoek. Onzin, vindt de Nederlands-Britse multinational, het aandeel ligt veel lager.

Er zijn duizenden vervuilende bedrijven, maar “de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis van de 21e eeuw passen in slechts twee bussen”, zegt klimaat onderzoeker Richard Heede in The Guardian. Zijn onderzoek toont aan dat negentig grote bedrijven verantwoordelijk zijn voor twee derde van de wereldwijde broeikasgassen, waaronder Shell.

Verantwoordelijkheid
De negentig verantwoordelijk gehouden firma’s variëren van particuliere producenten van olie, gas, kolen en cement tot staatsbedrijven. Heede’s onderzoek stelt dat Shell goed is voor 478 miljoen ton broeikasgassen en zet de Nederlands-Britse multinational op de zesde plek van meest vervuilende bedrijven ter wereld. Wim van de Wiel, woordvoerder van Shell, weerlegt dat cijfer. “Shell produceert energie en is daarmee aansprakelijk voor 76 miljoen ton CO2- en methaanuitstoot. De consument koopt onze energie en stoot daarmee de overige 402 miljoen ton koolstofdioxide uit.”

[[{“fid”:”22747″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:261,”width”:604,”style”:”width: 550px; height: 238px;”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Kanttekening
Het onderzoek stelt dat in 2010 de Russische particulier Gazprom verantwoordelijk is voor 1,371 miljoen ton broeikasgassen en de Amerikaanse particulier ExxonMobil aansprakelijk is voor 655 miljoen ton. Het staatsbedrijf Saudi Aramco is met 1,550 miljoen ton in 2010 de grootste vervuiler uit het onderzoek. Van de Wiel vindt dat er een kanttekening bij deze cijfers gemaakt moet worden. “Alle uitstoot van koolstofdioxide en methaan wordt toegekend aan het bedrijf, terwijl juist de consument voor een groot deel van de uitstoot verantwoordelijk is.”

De woordvoerder meent dat Shell de economie in stand houdt met de verkoop van energie, ook als die energie broeikasgassen veroorzaakt. “We erkennen de invloed van broeikasgassen op het klimaat en voeren daarom maatregelen uit.” Shell reduceert al vijftien jaar zijn uitstoot van broeikasgassen, volgens de woordvoerder. “Zo produceerden we in 2003 100 miljoen ton aan CO2 en methaan. In 2010 was dat 76 miljoen ton.”

Verplichting
Ondanks het groeiende bewustzijn over het negatieve effect van uitstoot, is er de afgelopen vijfentwintig jaar de helft van alle broeikasgassen sinds 1751 geproduceerd. Dé schuldige van alle wereldwijde broeikasgassen (bedrijven, overheden of consumenten) is niet zo simpel aan te wijzen. “Degenen die in het verleden verantwoordelijk waren voor de vervuiling van onze atmosfeer zijn verplicht om deel uit te maken van de oplossing”, zegt de voormalig Amerikaanse vicepresident Al Gore in The Guardian.

Niet alle bedrijven uit Heede’s onderzoek zijn producenten van olie, gas of kolen. Zeven van de negentig bedrijven zijn cementfabrikanten. 

Lees meer op: The Guardian
Foto van Marcel Oosterwijk op: Flickr

Over de auteur

Genna Bostelaar is een Nederlandse journalist. In 2013 liep ze stage bij OneWorld. Op dit moment schrijft ze voor Young & Fair, een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief