Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Als je denkt in termen van lucratieve landbouw, is het kweken van vlinders niet het eerste wat in je opkomt. Toch loopt in Tanzania een succesvol project waarbij vlinders een winstgevend product vormen. En dat komt de de biodiversiteit van de omgeving nog ten goede ook.

Het Usambara gebergte in het oosten van Tanzania huisvest grote aantallen bomen, planten en dieren die alleen in dat gebied leven. De bergruggen zijn echter populaire locaties voor landbouw, waardoor meer en meer mensen zich in de bergen vestigen. Grote stukken bos moesten al wijken voor theeplantages en kleine boerderijen. Ook houtkap voor de productie van brandhout en houtskool is een probleem. Als gevolg van het verdwijnen van het bos dreigen ook verschillende soorten vlinders uit te sterven.

Het Amani Butterfly Project steekt hier een stokje voor en beschermt de vlinders. Het hoofddoel van het project is het vinden van een alternatief inkomen voor de lokale bevolking en houtkap tegen te gaan. Door deze doelen te combineren wordt voorkomen dat het conserveren resulteert in een nog armere bevolking, wat bij traditionele conserveringsprojecten vaak het geval bleek. De deelnemende boeren krijgen 65 procent van de verkoop van poppen aan voornamelijk westerse vlinderboerderijen en dierentuinen.

Lees meer bij Africa the Good News
Foto (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief