Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

 

Noord Korea heeft vandaag drie korte-afstandsraketten gelanceerd: dit maakte het ministerie van Defensie van Zuid Korea bekend.
SEOUL, 18 mei (Yonhap) – Noord-Korea lanceerde zaterdag drie korte afstand geleide raketten in de zee aan de oostkust van het Koreaanse schiereiland.

Het ministerie zei dat het twee lanceringen in de ochtend gedetecteerd heeft, gevolgd door nog een in de namiddag. Het zei de raketten werden afgevuurd in noordoostelijke richting,  weg van Zuid-Koreaanse wateren.

"Een meer gedetailleerde analyse zal nodig zijn, maar de gelanceerde raketten lijken op gemodificeerde anti-schip raketten of op de KN-02 surface-to-surface raketten, die lijkt op de SS-21, afkomstig is uit het Sovjettijdperk en een bereik van ongeveer 120 kilometer hebben", zo werd medegedeeld door een woordvoerder vanuit Seoul.

Hij zei dat afgaande op het traject en de afgelegde afstand, de afgevuurde raketten geen middellange of lange-afstandsraketten zijn geweest.

Het communistische land had twee Musudan middellange afstand raketten, samen met  middellange afstand Rodong raketten in april in een schijnbare tegenmaatregel tegen gezamenlijke Zuid-Korea en de VS militaire oefeningen in stelling gebracht, maar ze werden later teruggetrokken.

De Musudan wordt geschat een bereik  te hebben van maximaal 4.000 kilometer en zou het Amerikaanse grondgebied van Guam  zou kunnen bereiken, terwijl  de Nodong met een bereik van 1500 kilometer heel Zuid-Korea en delen van Japan kan bereiken.

"Alle raketten zijn in zee gevallen", heeft een ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gezegt, met het verzoek dat hij niet zou worden geïdentificeerd. Hij speculeerde dat de lancering waarschijnlijk een onderdeel is van een militaire oefening of een raket-test.

Functionarissen van het Zuid Koreaanse Ministerie van Defensie zeiden dat ze de controle over Noord-Korea  hebben verscherpt en een hoog niveau van paraatheid handhaven om te kunnen omgaan met eventuele risicovolle ontwikkelingen.

De lanceringen komen iets meer dan twee maanden na dat Noord Korea  twee korte-afstandsraketten in de zee aan de oostkust heeft doen belanden.

Het presidentiële kantoor Cheong Wa Dae zei dat de test lanceringen nauwlettend in de gaten gehouden worden.

"Alle informatie wordt real-time gedeeld tussen het presidentiële kantoor en het Ministerie van Defensie," zei Cheong Wa Dae woordvoerster Kim Haing.

Ze zei dat Zuid-Korea is niet van mening is dat de nieuwste raketlanceringen van het Noorden een serieuze bedreiging voor haar veiligheid vormen.

"De situatie wordt nauwlettend gevolgd, 'zei ze.

 

bronnen: Creative Commons (foto), Yonhap, GoneNative
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief