Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.    

Presentatrice en actrice Georgina Kwakye richtte haar eigen stichting op en geeft tips uit de praktijk.

Ontwikkelingssamenwerking zou meer moeten draaien om echte samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat ons ontwikkelingsbeleid veel effectiever wordt als we beter luisteren naar de behoefte van mensen die door armoede worden getroffen en naar migranten die succesvolle projecten opzetten in hun land van herkomst. Zij weten vaak goed wat er speelt in het geboorteland en hoe de mentaliteit daar is. Zo heb je best of both worlds. Als we beter gaan luisteren naar de ‘echte’  behoefte van arme mensen zullen we erachter komen dat de mensen in ontwikkelingslanden niet geholpen moeten worden, maar ondersteund. Dat zij net als wij kunnen leren om wat ondernemender te worden. Wij zouden in het Westen nooit onze economische situatie hebben kunnen verbeteren als we hadden gewacht tot iemand anders ons een pot geld zou geven en ons leven zou verbeteren. We moesten dat leven verbeteren door zelf met ideeën te komen die geld opleveren. Zo gaat dat nog steeds. Je kiest tijdens je studie een vak dat bij jou past en waar je goed in bent. Dan ga je een baan zoeken die jou helpt om je kwaliteiten te verbeteren zodat je genoeg geld kunt verdienen om een goed bestaan op te bouwen. De enige ondersteuning die je nodig hebt is het geld om te kunnen studeren. Dit gebeurt door ouders die dit betalen of door een studiefinanciering van de overheid.

Georgina Kwakye is presentatrice, actrice, model en tv-producente. Het doel van Pimp My Village is om ontwikkelingsprojecten van migranten in hun land van herkomst te ondersteunen.

Vader
Deze visie is ontstaan toen ik van 2005 tot 2012 mijn Ghanese vader ondersteunde met projecten (bouw van een ziekenhuis, renoveren scholen, opzetten ambulancecentrale etc.) die hij heeft opgezet in zijn vaderland. Hij woont in België en heeft tot zijn pensioen als hartchirurg gewerkt. Ik was zo onder de indruk van zijn werkwijze en visie dat ik in 2012 de Pimp My Village Foundation heb opgezet om ook andere migranten met succesvolle projecten te ondersteunen.

Tips
Hierbij een aantal tips van de mensen daar.

1. Werk samen met mensen die de brug kunnen slaan tussen het Noorden en het Zuiden .
Er zijn veel migranten die succesvolle projecten hebben opgezet in hun vaderland en die de kennis die ze in het Noorden hebben opgedaan effectief inzetten om armoede te bestrijden. Zij kunnen vertellen wat de mensen daar echt nodig hebben en de interculturele communicatieproblemen verkleinen.

2. Zet in op economische groei en zelfstandigheid
Vanuit de Pimp My Village Foundation hebben we een aantal projecten opgezet om de economische situatie van mensen te verbeteren. We ondersteunen bijvoorbeeld studenten die van de Universiteit komen door hen een ondernemerschaptraining te geven. Ze moeten zelf investeren in hun bedrijf en laten zien dat ze het echt willen. Het geld dat ze verdienen kunnen ze investeren in studiebeurzen voor hun kinderen. De trainingen worden opgezet met de lokale partijen en de gemeenschap binnen een dorp. Er worden geen grote leningen gegeven maar er wordt vooral gefaciliteerd in diensten. Op deze manier ontstaat er minder afhankelijkheid en meer kennis.

3. Leer de cultuur beter kennen en speel daar op in
In arme landen hebben mensen een hele andere manier van denken. Morgen is voor hun erg ver weg, omdat het leven heel onvoorspelbaar is. Zij denken niet vooruit zoals wij gewend zijn. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de culturele (communicatie)verschillen. Als je dat niet doet is een project bij voorbaat al mislukt. Men zegt vaak ja, maar bedoelt “ik weet het niet.” Dit geld ook voor het geven van geld. Doordat wij als Pimp My Village met migranten samenwerken die de cultuur in projectlanden goed kennen, hebben we veel kunnen leren. Zo kwamen wij erachter dat het belangrijk is om de mensen die we steunen zelf ook een investering te laten doen, zodat het project echt eigen wordt. Mijn vader wist hele arme mensen ervan te overtuigen om te investeren in een ziektekostenverzekering voor zichzelf. Hij bracht hen naar het ziekenhuis dat hij had gebouwd en liet hen zien wat een echoapparaat doet. Mensen zagen in dat ze met een klein bedrag dat ze betaalden voor de ziektekostenverzekering grote medische kosten konden dekken en hun gezondheidssituatie zouden kunnen verbeteren. Ze vertrouwden mijn vader want hij begreep hun levenssituatie.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500