Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

ory okollohOry Okolloh
Bekende Keniaanse blogster, was een van de oprichters van Ushahidi, de gelauwerde Keniaanse site die met behulp van Google maps het geweld na de omstreden verkiezingen in Kenia in 2007 in kaart bracht. De site stond model voor verschillende andere sites. Ook stond Okolloh aan de wieg van Mzalendo een site die Keniaanse parlementariërs kritisch volgt. Inmiddels is ze door Google binnengehaald als hoofd van het Afrikabeleid.
 

somaly mamSomaly Mam
Deze Cambodjaanse strijdster tegen seksslavernij weet waar ze het over heeft als het gaat om de verschrikkingen van de seksindustrie. Als kind belandde ze zelf in de prostitutie en inmiddels is ze dankzij haar strijd tegen seksslavernij door Time zelfs uitgeroepen tot één van ’s werelds meest invloedrijke personen. Mam heeft haar levensverhaal op papier gezet in ‘Alleen tegen de wereld’. Dit boek is verfilmd door regisseur Guy Jacobsen in Red Light.

Nahed TaherNahed Taher
Toen Nahed Taher in 2005 gevraagd werd om het hoofd te worden van Gulf One Investment Bank stelde ze als voorwaarde dat de bank nog eens vijftig vrouwen extra zou aannemen. Dat werd geregeld en de Saoedische werd de eerste vrouw aan de top van een Arabische bank. Gulf One investeert met name in infrastructuur, groene energie en duurzaamheid. De bank financiert projecten in onder andere India en Mali. Taher: “Winst is belangrijk maar onze investeringen moeten duurzaam zijn en een verschil maken.” En van duurzame bankiers zullen we het de komende tijd zeker moeten hebben.

Tarcisio Feitosa da SilvaTarcísio Feitosa da Silva
Vanwege zijn strijd tegen illegale houtkap en mijnbouwactiviteiten in de Amazone zou Tarcísio Feitosa da Silva hoog op de eliminatielijst staan van grootgrondbezitters, mijnbouwers en grondspeculanten. Mede doordat Feitosa da Silva lokale gemeenschappen wist te mobiliseren is het hem gelukt om een aantal plekken in de Amazone tot beschermd gebied te laten verklaren. In 2006 won hij de prestigieuze Goldmanprijs.

Nathan Wolfe
Nathan WolfeDeze Amerikaanse viroloog heeft jarenlang onderzoek gedaan naar besmettelijke ziektes in Afrika en Azië. Tijdens zijn verblijf in de jungle heeft hij verscheidene nieuwe virussen opgespoord. Wolfe’s onderzoek heeft de epidemiologische wereld op zijn kop gezet. Hij is de oprichter van Global Viral Forecasting, een stichting die epidemieën wereldwijd opspoort voor het te laat is en inwoners van arme regio’s weerbaarder maakt tegen nieuwe ziekte-uitbraken.

Nia Dinata (bron wikipedia)Nia Dinata
Een van Indonesië’s meest gelauwerde cineasten van dit moment. In Nia Dinata’s haar films komen thema’s als vrouwenrechten, armoede, homoseksualiteit en mensenrechten geregeld ter sprake. In 2006 richtte Dinata de Kalyana Shira Foundation op, een stichting die jonge filmmakers opleidt. De stichting organiseert op het Indonesische platteland regelmatig filmvertoningen met als doel controversiële onderwerpen zoals vrouwenrechten bespreekbaar te maken.

mandla mandelaMandla Mandela
Jawel de kleinzoon van. Mandla Mandela dreigt in de voetstappen van zijn beroemde opa te treden. Mandla Mandela werd in 2007 al geïnstalleerd als hoofd van de Traditionele Raad van Mvezo, een belangrijk rechtsprekend orgaan van het Xhosa-volk. Sinds de verkiezingen van 2009 zit hij namens het ANC in het Zuid-Afrikaanse parlement.

Prins Jaime de Bourbon de Parme.
prins jaime foto rvdNaast Willem-Alexander heeft Nederland nog meer duurzame prinsen in huis. Prins Jaime bijvoorbeeld. Hij werkt als diplomaat op het ministerie van buitenlandse zaken en is gespecialiseerd in conflictpreventie en vredesoperaties in Afrika. Prins Jaime heeft ook geholpen bij het opzetten van de Nederlandse ambassade in Irak, adviseerde de Nederlandse Navo-missie in Afghanistan, zit in de raad van bestuur van de Triodosbank en heeft ooit stage gelopen bij het Rode Kruis en het Wereldnatuurfonds. Een paar jaar geleden was hij betrokken bij een documentairereeks van de AVRO over conflictmineralen.

Muna AbuSulayman
Muna AbuSulayman is het hoofd van de Alwaleed Bin Talal Foundation, muna abusulaymande filantropische stichting van de neef van de Saoedische koning. AbuSulayman was een van de eerste vrouwelijke presentatrices op de Saoedische televisie. Ook zit ze in het bestuur van het Moslim Women Fund dat zich inzet voor een verbetering van de positie van islamitische vrouwen. AbuSulayman wordt internationaal regelmatig geprezen voor de manier waarop zij een brug weet te slaan tussen de islamitische wereld en het Westen.

Tidjane Thiam
Tidjane ThiamDeze Frans-Ivoriaanse zakenman staat aan het hoofd van de Britse verzekeringsgigant Prudential. Thiam is het continent waar hij vandaan komt niet vergeten. Hij is lid van het Africa Progress Panel, een orgaan dat wereldleiders aan hun beloftes voor het continent herinnert. Ook is hij door de G20 gevraagd om een commissie te leiden die investeringen in opkomende economieën moet bevorderen.

Foto boven: Vuist (cc) Evan Long

Weet jij nog iemand die in dit lijstje niet zou misstaan?

OneWorld-logo-10jr-v3kleinTien jaar OneWorld
Dit jaar bestaat OneWorld tien jaar. Reden voor ons om terug te blikken en vooruit te kijken op typische ‘OneWorld-onderwerpen’. Vanwege ons jubileum trakteren we onze lezers op nuttige, inspirerende en feestelijke top-10 lijstjes. Hier vind je de overige lijstjes.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief