Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens Ocean Sole zijn teenslippers ’s werelds meest gedragen schoeisel. Als deze slippers afgedankt worden, belanden ze vaak in de oceaan. De stranden van Kenia liggen vol met aangespoelde slippers. Ocean Sole recyclet deze teenslippers en maakt er safaribeelden van. 

De broers Michael en Nichola Ninaber van Eijben hebben via Oneplanetcrowd een crowdfunding campagne opgezet om de kleurrijke beelden naar Nederland te halen. De gerecyclede beelden zijn geïnspireerd op de dieren van de Afrikaanse savanne. 

Crowdfunding
Met de crowdfunding campagne willen de broers tienduizend euro ophalen om Ocean Sole Nederland te starten. Een klein bedrag is al genoeg om te investeren in  het nieuwe bedrijf. De broers geloven in ‘trade not aid’, kortom: werk werkt. Behalve dat de kunstenaars die de beelden maken een eerlijk inkomen verdienen, worden er door Ocean Sole ook educatie en recycling projecten opgezet.

Plastic soep
Uit onderzoek van Ocean Sole blijkt dat slippers goed zijn voor een geschatte omzet van 15 miljard, en zijn hiermee het meest verkochte schoeisel van de wereld. Teenslippers hebben een  korte levensduur waarna ze worden weggegooid. In veel van de arme landen waar de flipflops veel worden verkocht bestaan er geen goede afvalverwekingssystemen en komen de slippers in het milieu en de plastic soep terecht.  De plastic soep zijn eilanden van ronddrijvende plastics in de oceanen met een omvang van 34 keer de grootte van Nederland. 

Afbeelding: Ocean Sole

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief