Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens de BBC beweert de amateurband een samenstelling te zijn van pro-Russische rebellen die zich momenteel op Oekraïens grondgebied bevinden. Hun grootste hit is ‘Buratino’ en werd ruim 160.000 keer op het web bekeken

[[{“fid”:”29453″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Russia’s rebel rockers taunt Ukraine – #BBCtrending”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”}}]]BBC over de Russische rebelband in oost-Oekraïne. YouTube.

Pinoccio
In het nummer verwijst de rockband naar de Oekraïense president Porosjenko als ‘Buratino’, ofwel de Russische Pinoccio. Buratino is de hoofpersoon van een in 1936 gepubliceerd boek van Tolstoy dat populair was in de tijd van de Sovjet-Unie. Bovendien komt de melodie van het YouTube-lied overeen met die van een lied uit de gelijknamige Russische film uit 1957.

‘Deze keuze laat zien dat mensen een hang hebben naar de tijd van de Sovjet-Unie. Het gaat om nostalgie die je momenteel veel terugziet in Rusland', ligt Famil Ismalilov van de Russische BBC toe. Bovendien gebruikt de rebbelenband het begrip ‘Novorussia’ in hun liederen, verwijzend naar de ideologie die een groter Rusland nastreeft.

Propaganda?
‘Ik vermoed dat dit propaganda van de Russische autoriteiten is als je kijkt naar de manier waarop het is gemaakt en uitgezonden', laat Anastasia Denisova, een Russische social media-expert, de BBC weten. De Russische regering ontkent enige betrokkenheid.

Zelf zeggen de bandleden vooral humor te willen brengen. ‘Het is niet makkelijk om te zingen en grappen te maken in deze moeilijke tijden, maar wij denken dat het belangrijk is.’

Twitter-ruzie

[tweet_embed]https://twitter.com/CanadaNATO/status/504651534198927361[/tweet_embed]

Naast de pro-Russische YouTube-band, mengen ook partijen op Twitter zich in de strijd in Oost-Oekraïne. Zo ruzieden Russische diplomaten en de Canadese NAVO-delegatie vorige week over de in maart geannexeerde Krim met tweets. Oekraïne en het Westen erkennen het schiereiland niet als Russisch grondgebied. 

Kort na de melding van de Oekraïense regering dat het tien Russische parachutisten op Oekraïens grondgebied gevangen had genomen, tweette de Canadese NAVO-delegatie een kaart met de tekst 'Dit is Rusland, dit is niet Rusland'.

Volgens Rusland waren de militaire 'per ongeluk' de grens overgestoken. De Russische NAVO-diplomaten reageerden op de Canadese boodschap met een tweet van een landkaart waarop de Krim duidelijk tot Russisch grondgebied hoort. 

De tien Russische parachutisten zijn inmiddels geruild tegen meer dan zestig Oekraïense krijgsgevangenen.

Eva-Huson-foto1

Over de auteur

Eva Huson woont en werkt als freelance journalist in Irak. Ze schrijft over oorlog, migratie en hulp.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief