Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Juan Carlos Palomino
Juan Carlos Palomino

Aan het tuberculosehandboek hing een prijs van 12.500 euro vast en het boek van dr. Palomino kreeg de voorkeur boven zes andere inzendingen. Palomino heeft niet meegedaan voor het geld. “Als wetenschapper ben je gewoon onbezoldigd te schrijven en bij verschillende instanties aan te kloppen om gepubliceerd te raken”, zegt Palomino, “Je doet mee omdat je graag werkt en gepassioneerd bent door het onderwerp.” De dokter werkte één jaar aan het handboek.
 

De Peruaanse dokter is één van drie co-editors die het handboek hebben samengesteld, samen met Sylvia Leao van de Universiteit van Sao Paulo en Viviana Tiracco van het Nationale Instituut voor Besmettelijke Ziekten in Buenos Aires. Ze konden een beroep doen op 40 clinici en onderzoekers in Europa en Latijns-Amerika. Palomino, die als onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde is verbonden, kon daarbij bogen op het onderzoeksnetwerk dat hij uitbouwde als coördinator van een vijfjarig internationaal project rond tuberculose. Of hij verwacht had te winnen ? “Als je je helemaal kansloos acht, moet je natuurlijk niet meedoen.”

TBC boekGratis verspreiden

De gelukkige winnaar kan zich helemaal vinden in de aanpak om medische informatie langs internet een zo ruim mogelijke verspreiding te geven. “Een traditioneel medisch handboek kost veel geld, ongeveer 50 euro, en ligt daarna meestal stof te vergaren in een bibliotheek. Het doel van dit initiatief is medische informatie gratis te verspreiden aan alle mensen.”

De Amadeo Award is een initiatief van de Duitse HIV-specialist Bernd Sebastian Kamps, die op die manier de gratis verspreiding van medische kennis wil bevorderen. De organisatie schreef eerder al een prijsvraag uit voor een handboek over HIV/aids en heeft wedstrijden lopen voor virale influenza en antibiotica.

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief