Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het Londense International Maritime Bureau (IMB) meldt dat de wereldwijde piraterij is verschoven van de oostkust van Somalië naar de kust van West-Afrika.

In de wateren bij Somalië neemt de piraterij sterk af, omdat de aanpak met gewapende bewakers op schepen, zware straffen voor piraten en militaire patrouilles van de EU, Navo, Rusland en China succesvol is. In 2011 waren daar nog 163 (pogingen tot) kapingen, in 2012 69 en tot nu toe in 2013 pas 8.

De piraterij breidt zich snel uit in de Nigerdelta, de wateren voor Nigeria en voor de kusten van andere West-Afrikaanse landen. Boorplatformen en scheepvaart van de olie-industrie zijn populaire doelwitten. De regeringen schatten dat er gemiddeld vijftien aanvallen per maand plaatsvinden. Het IMB spreekt over 50 aanvallen per jaar, maar het werkelijke cijfer – inclusief niet-gerapporteerde aanvallen – kan het dubbele zijn.

Bij de kapingen in West-Afrika wordt zelden losgeld gevraagd. De piraten beperken zich tot het stelen van de vracht. De stijging van de kapingen valt samen met de expansie van de olie-industrie in de regio.

De West-Afrikaanse landen hebben begin juli een akkoord gesloten over het bestrijden van de piraterij.

Foto: Royal Marine

Lees meer op: MO

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief