Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Mexico is afgelopen weekend milieuactivist Isidro Baldenegro López doodgeschoten. Baldenegro is de tweede winnaar van de prestigieuze Goldman Environmental Award die wordt vermoord in minder dan een jaar, na Berta Cáceres in 2016.

Baldenegro verzette zich als inheemse Mexicaanse leider tegen de illegale houtkap in de Sierra Madre, een bijzonder biodiverse bergketen in het noorden van Mexico. Hij ontving daarvoor in 2005 al de Goldman-prijs, de meest prestigieuze onderscheiding voor milieuactivisten en ook wel de ‘groene Nobelprijs’ genoemd.

Volgens lokale media werd hij in het huis van familieleden neergeschoten. Hij was pas onlangs teruggekeerd naar zijn dorp, na een lange periode van ballingschap door doodsbedreigingen. Als tiener had hij de moord op zijn vader meegemaakt, die zich ook had verzet tegen illegale houtkap.

Cáceres

De moord op Baldenegro volgt minder dan een jaar op de aanslag op Berta Cáceres, een vooraanstaande milieu- en mensenrechtenactiviste in Honduras. Cáceres werd bekend als oprichtster van de Raad van Inheemse Volken van Honduras (COPINH).

Ze had de Goldman Environmental Prize nog maar pas gewonnen voor haar verzet tegen Agua Zarca, een van de grootste waterkrachtprojecten in Centraal-Amerika. Ze werd in maart vorig jaar neergeschoten, in haar eigen huis door twee gewapende mannen.

Dodelijk verzet

"We zijn verbolgen en bedroefd over de moord op Isidro Baldenegro López", zegt Ben Leather van Global Witness in een reactie op de moord op Baldenegro. "De bedreigingen waar Isidro mee te maken kreeg voor zijn verzet zijn typerend voor de bedreigingen die ontelbare andere activisten krijgen die zich verzetten tegen de diefstal van hun land en de vernieling van het milieu. Nergens is dat verzet dodelijker dan in Latijns-Amerika, waar in 2015 alleen al 122 activisten werden vermoord."

"Deze misdaad mag niet onbestraft blijven, zoals de meeste van de moorden. De Mexicaanse overheid moet overtuigend reageren, de verantwoordelijken voor de moord vervolgen en zijn familie en collega’s beschermen. Doet ze dat niet, dan zal dat alleen het geweld aanmoedigen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief