Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op goudgeglitterde hoge hakken stapt ze resoluut af op een tank en strijders van Islamitische Staat. Het is zangeres Helly Luv in haar nieuwste videoclip, naar eigen zeggen gefilmd vlakbij het front: “Op drie kilometer van IS.” De zangeres draagt kleding van de Koerdische peshmerga-strijders om haar songtekst kracht bij te zetten: “We blijven doorvechten.”

Tegen persbureau AFP zegt dat ze ‘de wereld wil laten zien wie de peshmerga troepen zijn, en wie ‘Daesh’ is.’ Met de woordkeuze ‘Daesh’ in plaats van Islamitische Staat kiest de zangeres voor de Arabische naam, wat door IS als denigrerend gezien zou worden. De Shakira van Koerdistan geeft hiermee een duidelijk geluid af tegen IS, dat zelf ook aan ‘PR’ doet. Met de tot voor kort bij Amazon verkrijgbare glossy ‘Dabiq’, social media en de onthoofdingsfilmpjes probeert IS strijders te rekruteren.

Peshmerga promo
Promo voor peshmerga dus. Na eerdere verliezen weten de peshmerga in het noorden van Irak Islamitische Staat buiten de deur te houden, met behulp van luchtaanvallen van de coalitie waartoe ook Nederland behoort. Ook de training van peshmerga door Nederlandse militairen lijkt zijn vruchten af te werpen. Naar verluidt zijn de soldaten nu beter getraind en georganiseerd dan ooit. Het Iraakse leger verliest daarentegen talloze slagen. Waardoor steden en militair materieel in de handen van IS vallen. 

Ik roep Koerdistan en alle landen in de wereld op om samen ten strijde te trekken tegen terrorisme en onrecht

In haar clip zet Helly Luv de peshmerga neer als seculier, los van een geloofsovertuiging. Zelfs als verbindende factor. “United we stand.” In de videoclip komen Joodse, en boeddhistische symbolen voorbij. En mannen, vrouwen en kinderen lopen rond met de vlaggen van de landen van de coalitie die het opneemt tegen IS. "Het lied heet ‘Revolution’ en ik roep Koerdistan en alle landen in de wereld op om samen ten strijde te trekken tegen terrorisme en onrecht.”

Bekijk hier de videoclip 'Revolution':

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500