Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hoe beleeft een Egyptenaar in Nederland de situatie in Egypte? OneWorld mag onaangekondigd aan tafel schuiven  in het eetcafé van Abdallah in Amsterdam-Oost. “Ik hoop dat Egypte een goede president krijgt.”

“Eet eerst maar je broodje kofte op, dan kom ik zo bij je”, roept Abdallah.

Het is een warme zomerse dag en in Steakhouse Pizzeria Oost aan de Oosterparkstraat (Amsterdam) zit een handjevol klanten te lunchen. Bijna iedereen heeft een 5 euro pizza voor zich. Op de achtergrond is het gezoem van de ventilatoren te horen.

Abdallah- 18 jaar in Nederland- zegt dat hij liever niet over politiek praat, maar hij wil OneWorld wel vertellen hoe hij de situatie in Egypte vanuit Nederland beleeft.

Hoe volgt u de demonstraties en rellen in Egypte op dit moment?
“Dat verschilt. Als ik thuis ben na een lange dag werken, dan kijk ik het liefst een film of voetbalwedstrijd om te ontspannen, maar meestal kijk ik dagelijks naar nieuwskanalen als BBC. Op internet naar informatie zoeken, doe ik vaker. Ik hou van variatie. Egyptenaren in Amsterdam-Oost houden elkaar ook op de hoogte.”

En de Al Jazeera dan?
“Nee, die volg ik niet. Zij zijn minder objectief dan de BBC.”

Wat gaat er door u heen als u de demonstraties en rellen vanuit Nederland in de media volgt?
“Egypte blijft mijn moederland. Wat daar gaande is, vind ik heel erg. “ Hij gaat rechtop zitten en vertelt over de rijkdom van het land. Hiermee doelt hij op de grondstoffen, en dan vooral de aardolie en aardgas. “Ik vraag mij af waar al dat geld blijft. Hoe kan het dat er zoveel mensen in armoede moeten leven? Dat de elektriciteit meerdere malen per dag uitvalt. Dat er lange rijen bij de benzinestation staan, vanwege schaarste, terwijl olie nota bene een van Egyptes grondstoffen is.”

Wat vindt u van de afgezette president Morsi?
“Morsi razjil tajeb (Arabisch: is een goede man). Hij komt van goeden huize. Hij stond midden in de maatschappij. Jammer dat hij niet op tijd en op de juiste manier heeft ingegrepen toen het volk zijn onvrede uitte. Ik geef de schuld aan de mensen achter hem, zijn adviseurs.”

Een Turkse man loopt de zaak in. Hij klopt op Abdallah’s schouder en vraagt plagend: “Hoe is het met Morsi, jongen?” Abdellah lacht en vertelt dat hij dit soort vragen dagelijks van klanten krijgt.

Zou je naar Tahrirplein zijn gelopen om te demonstreren als je daar nu was?
“Nee. Ik hou mij liever buiten dit soort activiteiten. Ik ben een rustige man. Ik zoek liever geen problematiek of sensatie op.”

Wat is uw wens voor Egypte?
“Ik hoop dat Egypte een goede president krijgt. Eén die voor voldoende water, voeding, energie, en optimale infrastructuur en educatie zorgt. Luxe is niet nodig, het gewoon goed hebben is voldoende.”

 

 

 

 

Over de auteur

Soufia Zahri is een Nederlandse freelance journalist en schrijft vooral over conflictgebieden, de multiculturele samenleving en kunst met …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief