Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Over het algemeen is Daan Tan (24) niet echt te spreken over de muziek die je in het uitgaansleven van Kampala hoort. “In de vijf grote clubs, draaien ze vooral veel slechte Amerikaanse R&B, af en toe wat reggae en wat lokale muziek. Wij willen tijdens ons festival vooral goeie lokale talenten als Maurice Kirya laten optreden.”

portret daan
Daan Tan (cc) OneWorld

Kampala is voor Tan geen nieuw terrein. Toen een vriend van hem uit Den Bosch drie jaar geleden besloot om een kroeg in de Oegandese hoofdstad te beginnen, leek het Tan wel een spannend avontuur om hem daarbij te helpen. “Ik dacht misschien kan ik daar wel iets van een festival organiseren, zoiets had ik al eerder gedaan.”

This is Uganda
Omdat het hem destijds in Oeganda aan een goed netwerk ontbrak, werd het in plaats van een groot popfestival een wat kleiner straatkunstfestival. “Maar nu kan ik mijn plan met ‘This is Uganda’ wel ten uitvoer brengen.”

Met steun van Music Mayday, OxfamNovib en Hivos organiseren Tan en drie vrienden op 18 december een festival voor vijf tot tienduizend bezoekers. Tan: “Festivals in Oeganda zijn òf groot en onbetaalbaar, of klein en gratis. Ons festival wordt groot en laagdrempelig: de toegang is 1 euro.”

poster this is uganda

Vrouwen streepje voor
Met het festival willen de vier de aandacht vestigen op vrouwenrechten in Oeganda. Zo is het festival voor vrouwen gratis toegankelijk en zullen vrouwen in de talentenjachten die voorafgaand aan het festival worden georganiseerd een streepje voor hebben. Ook zijn er standjes en sprekers met informatie over hiv/aids.

Dat veel mensen zullen denken ‘Waarom moeten Nederlanders dit festival nou weer organiseren, kunnen lokale mensen dat niet?’ snapt Tan. “Maar dit is nu zo gelopen omdat die kennis van ons daar zat. De organisatie van eventuele vervolgedities dragen we over aan lokale kennissen van ons.”

Aanslagen
Hoewel Kampala afgelopen zomer nog het wereldnieuws haalde vanwege de aanslagen op mensen die naar de WK finale aan het kijken waren, maakt Tan zich niet al te veel zorgen over een herhaling van dat drama tijdens het festival. “We hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen.”

Lijkt het jou ook leuk om dit festival bij te wonen? Dat kan. Als alles goed gaat kun je 18 december op OneWorld meefeesten via een livestream.

Foto bovenaan: Optreden van de Jinza Band in de Iguana bar in Kampala. Foto: Iguana bar.

Benieuwd naar Oegandese muziek? Bekijk dan deze video van Maurice Kirya:

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief