Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dat blijkt uit een overzicht gemaakt door Publish What You Fund (PWYF), een Britse organisatie die de transparantie en effectiviteit van internationale samenwerking wil opkrikken. Volgens PWYF schort het bij de meerderheid van de donoren nog aan transparantie. Grote donoren als Japan, Frankrijk, de VS, Duitsland, Spanje, Noorwegen en Canada geven onvoldoende informatie over de besteding van hun fondsen voor ontwikkelingssamenwerking.

Chimpansees

Zo was een project dat vierde dat er twintig jaar onderzoek naar chimpansees in Ivoorkust werd gedaan de enige informatie die PWYF boven tafel kon krijgen over de Franse hulp aan Ivoorkust. Ivoorkust is de belangrijkste ontvanger van Franse hulp.

Van de Griekse hulp wist PWYF in een jaarverslag uit 2009 alleen een foto van een half afgebouwd flatgebouw in Servië te achterhalen.

Griekenland hoort niet voor niets bij de vijftien landen die het slechts scoorden op de transparantieranglijst. Spanje, Portugal, het Amerikaanse ministerie van defensie, de hulptak van het Britse Gemenebest, Letland, Italië, Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, China, Cyprus en Malta bungelen ook onderaan.

Verspilling

“Het gebrek aan transparantie maakt het lastig om resultaten van de hulp te meten”, zegt Karin Cristiansen, directeur van PWYF. “Dit gebrek aan openheid leidt tot verspilling, overlap en inefficientie.”

PWYF roept donoren op om zich te houden aan de standaarden voor het publiceren van data over hulp die opgesteld zijn door het International Aid Transparency Initiative (IATI).

oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief