Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie denken dat de kans groot is dat er binnenkort een grieppandemie vergelijkbaar met de Spaanse Griep  uitbreekt.

Tamiflu
Griepremmer Tamiflu

Als dat het geval is, loopt de hele wereldbevolking gevaar en is mondiale vaccinatie noodzakelijk. Na een uitbraak zou een aanzienlijk deel van de bevolking van de lage- en middeninkomenslanden buiten de boot vallen omdat er geen vaccin beschikbaar is. De huidige wereldwijde productiecapaciteit van het griepvaccin houdt namelijk op bij zo’n 350 miljoen doses, die vooral bestemd zijn voor de westerse wereld.

 

De vaccinindustrie heeft weinig ambitie om de productiecapaciteit voor ontwikkelingslanden uit te breiden. Ontwikkelingslanden willen daarom graag zelf stappen nemen om de pandemiedreiging het hoofd bieden, en hebben de WHO gevraagd om toegang tot meer productiekennis over het influenzavaccin. 

 Wat is een grieppandemie?

Een grieppandemie is een wereldwijde epidemie van griep. Oorzaak is een volledig ‘nieuw’, ernstig en zeer besmettelijk griepvirus. Gemiddeld ontstaat iedere dertig, veertig jaar een grieppandemie. In de vorige eeuw zijn er drie grieppandemieën geweest: 1918-1919 (Spaanse Griep), 1957-1958 (Aziatische griep) en 1969-1969 (Hongkong griep). De Spaanse griep van 1918 eiste naar schatting 20 tot 100 miljoen slachtoffers, meer dan de Eerste Wereldoorlog.
vogelgriep
Experts van de WHO vrezen dat vogelgriep de nieuwe haard kan worden van een volgende menselijke pandemie. De Spaanse griep was waarschijnlijk ook afkomstig van vogels.

De WHO wil dat er in een aantal van deze landen productiefaciliteiten komen, zodat als het nodig is, ook daar een pandemisch griepvaccin gemaakt kan worden. De WHO heeft daarom het NVI benaderd met de vraag om een makkelijk opschaalbaar en overdraagbaar productieproces voor griepvaccin te ontwikkelen. In december 2007 tekende NVI-directeur Lucas Elting een overeenkomst met de WHO.

 

Technology transfer

Otto de Boer, projectleider van het NVI-project dat voluit ‘International Technology Platform for Influenza Vaccine’ heet: “De WHO wil de wereldwijde productiecapaciteit voor het influenzavaccin drastisch verhogen door middel van technology transfer. Als het productieproces op pilot-schaal goed is en getest, willen we het aan vaccinpartners overdragen voor productie op grotere schaal. In eerste instantie gaat het om een gewoon griepvaccin (seasonal flu), als dat allemaal goed loopt, gaan we een pandemisch griepvaccin maken.”

 

Wie de producenten zijn aan wie de grieptechnologie wordt overgedragen, is nog niet bekend. Zij worden eerst door de WHO geselecteerd. De NVI gaat de gekozen vaccinproducenten na trainingen ter plaatse gaat ondersteunen. De WHO streeft om te beginnen naar een vijfjarige samenwerking met het NVI.

 

Nederlands Vaccinatie Instituut

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief