Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De kerk

In Afrika gelooft (bijna) iedereen nog in de kerk. Net als bij ons een aantal decennia geleden, lopen ze hier op zondag allemaal in hun mooiste kleding. Van mooie, traditionele jurken tot volledige pakken, je ziet het allemaal. Je kan bijna niet merken dat mensen weinig te besteden hebben, ze doen zo hun best er mooi uit te zien. Toch doet je uiterlijk er niet zo toe; zelf gaan ze uit van de gedachte dat God elk mens zo gemaakt heeft zoals hij/zij is, met welke rijkdom/armoede dan ook. Een mooie gedachte waarvan wij, westerlingen, nog veel kunnen leren. Al voordat wij de kerkdienst binnenliepen, werden we geconfronteerd met de prachtige gospelsfeer die zich daar afspeelt. Het begint mooi en rustig, maar beetje bij beetje ontstaat er een groot muziekfeest, waarbij ieder zich overgeeft. Mooi om te zien dat tijdens de kerkdienst blijkt hoe gelukkig mensen zijn, ondanks hun omstandigheden en toch nog veel moeite doen om ee nander in de community te helpen. Zo werd er veel geld ingezameld voor een jongen uit het dorp, die geen geld had om zijn volgende leerjaar op school af te maken, halleluja!

 

De pomp

Voordat je mensen gaat helpen is het erg belangrijk om te weten wat de lokale bevolking bezig houdt. Je kunt als een dolle een pomp gaan bouwen, maar als de boeren dat hier niet inspireert leidt dat nergens toe. Vandaar dat wij ons gelukkig mogen prijzen dat wij dat via een boer wel konden doen. We kwamen -al dan niet toevallig- op zijn akker terecht en hieraan was meteen zijn enthousiastme en harde werk af te lezen. Dat maakt ons vervolgens weer erg enthousiast om hem te helpen. Na een korte inspectie zochten we contact met hem en hij leek gematigd positief. De volgende dag gingen we meteen aan de slag. Hij en anderen warn op tijd aanwezig om mee te helpen. Volgens de handleiding voeren we het plan uit. Er worden zoveel mogelijk lokale producten gebruikt, zoals hout en bamboe, en zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale vakmensen, zoals timmerlieden. Dit zorgt niet alleen voor stimulatie van de economie, maar dit vereist ook creativiteit van de bevolking, waarvan ze nog veel leren ook. Met veel hulp krijt de pomp beetje bij beetje vorm en kleur. Als we hem gaan testen wachtten dan ook veel buurtbewoners, samen met ons, in spanning af. Maar hij doet het! Liters water worden met de zelfgemaakte touwpomp omhoog gehaald. Erg speciaal is het, dat de boer meteen manieren ziet om hem zelf te verbeteren. Hiermee streef je misschien het hoofddoel, de boer helpen, nog wel voorbij; we inspireren hem.

 

De school

In Nederland is het normaal -en voor sommigen zelfs "vervelend"- om naar school te gaan, maar zoals bekend zitten kinderen hier niet in dezelfde situatie. Veel kinderen kunnen zich het verplichte schooluniform niet veroorloven of moeten beslist werken, omdat het gezin anders niet genoeg te eten heeft. Met ons project helpen we de school uiteraard met een zonnepaneel en laptop, zodat kinderen o.a. 's nachts kunnen profiteren van licht, maar daarnaast willen we elkaar inspireren. Zo inspireren zij ons met het harde werk wat ze verrichten, in voor ons barre omstandigheden. Er slapen bijvoorbeeld 20 tot 30 kinderen in een boardingschool die niet groter is dan twee keer mijn slaapkamer.  Ze eten elke dag een soort pap met water, waarvan sommige zelfs ziek worden. helaas kunnen we daar nu niets aan doen, maar we proberen ze wel te inspireren en ze vooral te laten dromen. Veel kinderen hebben die namelijk niet meer; ze zijn eerder relaistisch. Maar zonder dromen zullen er maar weinig werkelijk dokter of engineer worden, zoals sommige zelf aangaven te willen worden. Gelukkig verbetert ons zonnepaneel de omstandigheden voor hun dermate, dat ze misschien iets meer hoop krijgen.

 

In the end…

We kunnen terugkijken op een mooie periode, waarin we kennis hebben opgedaan van de Afrikaanse cultuur en ze daarmee zelf hebben geholpen. We hebben uiteraard alle onderdelen van het project succesvol afgerond, maar het gaat verder. We zijn pas echt tevreden als blijkt dat onze pomp boeren nieuwe inzichten heeft gegeven in hoe zij deze kunnen verbeteren en misschien zelf meer hiervan kunnen bouwen! Daarnaast hopen we natuurlijk dat de tientallen leerlingen, die dankzij ons project naar school kunnen, hierdoor een beter toekomstperspectief krijgen en dat we hen geinspireerd hebben om zelf ook naar een mooiere toekomst en een mooier Afrika toe te werken.

 

Share the love,

Michael

 

Kijk ook even op onze facebook-pagina: http://www.facebook.com/ZambiaProjectKSE of lees een andere blog van ons. Type hiervoor " KSE"  in de zoekbalk in.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief