Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het huidige moederschip, de Nisshin Maru, werd wereldberoemd – en berucht – als het moederschip van de Japanse walvisvloot. Het schip is uitgerust om walvissen te verwerken en kan tot 1200 ton walvisvlees opslaan.

Maar na dertig jaar dienst is het schip verouderd, en volgens de Japanse krant Yomiuri Shimbun wil het ministerie voor Visserij investeren in een opvolger. Dat kan een nieuw schip zijn, of een bestaand vaartuig dat wordt omgebouwd, maar volgens de bronnen die de krant aanhaalt moet het schip vooral snel zijn – dit om activisten voor te blijven.

Internationale druk

De milieugroep Sea Shepherd staakte vorig jaar de campagne tegen de Japanse walvisvaarders, maar sluit niet uit dat het die acties herneemt.

Dat Japan een nieuw moederschip zoekt, wijst op de vastberadenheid van het land om deze jacht nog jaren vol te houden, zeer tegen de zin van de internationale gemeenschap. Japan maakt gebruik van een achterpoortje in het internationale verbod op de vangst en doodt elk jaar honderden walvissen uit naam van wetenschappelijk onderzoek.

Japan maakt gebruik van een achterpoortje in het internationale verbod op de vangst

In 2014 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat die uitleg geen steek houdt, maar in 2016 hernam Japan de jacht, hoewel het de quota met een derde verminderde.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief