Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Inwoners van afgelegen dorpen in India kunnen sinds kort geld opnemen bij bankautomaten aangedreven op zonne-energie. Zo wordt de lokale bevolking lange en tijdrovende tripjes naar de bank bespaard.

Ingenieurs van het Indian Institute of Technology in Chennai hebben de speciale bankautomaten voor het Indiase platteland ontwikkeld. De ‘Grammateller’ is tot 90 procent energiezuiniger dan de gewone modellen en heeft geen koeling nodig. De toestellen beschikken over hun eigen zonnepanelen en batterijen om acht uur lang zelfstandig te blijven werken. Tot nu toe zijn er al 450 van de automaten gebouwd. Ze zijn geplaatst in Indiase dorpen, op 30 tot 60 kilometer afstand van het dichtstbijzijnde bankfiliaal.

Bankieren is een dure aangelegenheid op het Indiase platteland: dorpelingen moeten vaak grote afstanden afleggen om het meest nabije bankkantoor te bereiken. De stroomvoorziening op het platteland is vaak onbetrouwbaar is. De ‘groene’ automaat beschikt over vingerafdrukherkenning, waardoor ook mensen die niet vertrouwd zijn met technologie geld kunnen afhalen.

Foto: cc

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief