Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De ‘Four Loves’-campagne vertelt het Tibetaanse volk het volgende: ‘Hou van de leider– waardeer de liefdadigheid van de partij / Hou van je vaderland – streef naar eenheid / Hou van je thuis – kijk wat je kan toevoegen / Hou van je leven – streef naar kennis’.

Op roze papieren hartjes kunnen basisschoolkinderen hun hart luchten bij hun leider, Xi Jinping. Human Rights Watch beschouwt het als propaganda voor een anti-kritische houding tegenover het regime, want het bekritiseren van de partij en haar leider wordt gezien als bedreigend voor de eenheid van het land. De geveinsde eigen inbreng van burgers staat haaks op het beleid dat Tibetanen geen ruimte biedt om ergens zelf over te beslissen.

Onafhankelijkheid

Tussen Tibet en China zijn de verhoudingen altijd al gespannen. China ziet Tibet als een onderdeel van de staat, terwijl veel Tibetanen juist pleiten voor onafhankelijkheid. Dit heeft tot gevolg dat China probeert met dit soort acties de loyaliteit van Tibetanen af te dwingen. Maar met name de opstanden in Tibet, waarvan de laatste in 2008 plaatsvond, laten zien dat deze strijd nog lang niet gestreden is.

De situatie in Tibet is de afgelopen jaren flink veranderd, ten behoeve van de centrale Chinese overheid en ten nadele van de Tibetanen. De loyaliteit van de Tibetanen zou moeten groeien door de ‘Hartjes-campagne’. Het lijkt daarentegen een bizarre poging om een al onderdrukt volk nog meer te dwingen richting totale overgave, aldus Human Rights Watch.

fiona.jpg

Over de auteur

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief