Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Waarom worden er nooit multinationals strafrechtelijk vervolgd voor het veroorzaken van menselijk leed? Freelance journaliste Annemarie van der Weert noemt in haar column op Follow The Money drie redenen daarvoor.

Update 17 maart 2014, 16:28: een oplettende Facebookvriend merkte op dat Trafigura in Nederland strafrechtelijk is vervolgd. "Weliswaar een uitzondering, maar het noemen waard." Waarvan akte.

1
Er is geen internationale wetgeving voor misdrijven die bedrijven plegen. Je kunt een individu wel vervolgen voor internationale boeverij, maar bedrijven niet. In Nederland is in 2003 de wetgeving aangepast, waardoor ook rechtspersonen hier vervolgd kunnen worden. Maar de rest van de westerse wereld heeft ons voorbeeld niet gevolgd.

2
Overheden hebben politiek en economisch belang bij een goedlopend bedrijfsleven. Nogal vervelend voor die bedrijven als een van hun sleutelpartners hen strafrechtelijk gaat vervolgen. Overheden zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze een van de moneymakers van hun economie gaan lastig vallen met iets onbenulligs als mensenrechtenschendingen.

3
Multinationals zijn behoorlijk bedreven in het afschuiven van verantwoordelijkheden. Ze hebben contractpartners, dochterondernemingen en allerlei afgeleiden die verantwoordelijk gehouden dienen te worden voor wandaden. Daar hebben ze zelf uiteraard niets mee te maken.

Lees hier de column van Annemarie van der Weert.

Beeld: Bundjugend

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief