Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De meerderheid van de 137.000 migranten die de afgelopen zes maanden de Middellandse Zee overstaken, vluchtten door oorlog of vervolging in hun thuisland. Het Europese bootvluchtelingendrama is daarom in de eerste plaats een vluchtelingencrisis, concludeert het vandaag gepubliceerde UNHCR-rapport.

Meer weten over bootmigranten?
Lees ons dossier 'Bootvluchtelingen'

De meeste migranten kwamen dit jaar aan in Griekenland (68.000), gevolgd door Italië (67.500). De meerderheid van hen komt uit Syrië. Ook uit Afghanistan en Eritrea komen veel bootmigranten.

Meer vluchtelingen
Op basis van de data van Griekenland, Italië, Malta en Spanje, stelt het rapport dat 137,000 migranten tussen januari en juli dit jaar de oversteek maakten. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 75,000 migranten.

Naar verwachting zal het aantal bootvluchtelingen dus blijven stijgen. In de voorgaande jaren nam het aantal overstekende migranten verder toe in de tweede helft van het jaar. Zo kwamen in 2014 het dubbele aantal vluchtelingen aan ten opzicht van de eerste helft van het jaar. 

Meer doden
Ook het aantal bootvluchtelingen dat de oversteek niet haalt, steeg dit jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er naar schatting 1.308 migranten verdronken of vermist. Een jaar eerder waren dat er nog vijftien. In april dit jaar steeg dat aantal hard: ongeveer 1.300 bootvluchtelingen verdronken.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500