Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De week waar in ‘Iron Mike’ Tyson een vrouw werd en de paus ging twitteren.

Gefeliciteerd! Afgelopen week vierde de Club van Rome  haar 40e verjaardag. Welke club? Nou in 1972 stuurde dit gezelschap van wetenschappers en politici een zwartgallige boodschap de wereld in:  ‘Als wij lekker zo doorgaan met produceren en consumeren dan zal dat catastrofale gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor het klimaat’.

Nu, 40 jaar later,  geeft  de groep zichzelf gelijk met hun laatste publicatie ‘Bankrupting Nature’.

Zonnige conclusies
Doet de laatste het licht uit? Nee hoor, laat dat zure linkse clubje in Rome maar kletsen. Want tegelijk kwam deze week het nieuws naar buiten dat klimaatverandering helemaal niet  door ons komt, maar gewoon door de zon! Dat staat in een  analyse van het nog uit te komen rapport van het prestigieuze klimaatonderzoekspanel IPCC.

Klint best logisch. Het is de zon die de aarde opwarmt! Saved by the bell, stook de kachel maar lekker op en laat de roetwolken weer zonder gene uit je 8 cilinder oldtimer blaffen!

Maar nee, zul je altijd zien dat er wetenschappers zijn die deze zonnige conclusies weer proberen te verduisteren. Blijkt dat het een klimaatscepticus  was die het nieuws naar buiten bracht, en dat het IPCC juist het tegenoverstelde beweert. De zon heeft de afgelopen 50 jaar weinig tot geen invloed gehad op de opwarming van de aarde.

Hebben wij het tóch weer gedaan.  Lees hier de details maar even.

Vis en fabrieken
Sterker nog, niet alleen met de co2 uitstoot door onze auto’s, schepen, vliegtuigen, koeien en fabrieken, maar ook door het leegvissen van de oceanen verpesten we de boel. Hoe meer vis uit de oceaan, des te meer warmt de aarde op, bleek deze week. Intussen dreigt een van de grootste schone energieprojecten in de Maghreb te mislukken en blijkt uit een recente studie dat  de inktzwarte voorspellingen van de Club van Rome uit 1972 aan het uitkomen zijn.

Au! We hebben de Maya’s niet eens nodig om de planeet te doen vergaan.

Onderduiken
Voor wie het allemaal even te veel wordt: deze week werd bekend dat Rottemmeroog twee oppassers zoekt die een half jaar betaald op het onbewoonde eiland willen wonen.
Maar niet raar opkijken als je daar bokser en professional bad guy Mike Tyson tegen het lijf loopt, want die moest deze week ook even onderduiken nadat bekend werd dat hij een sekseoperatie heeft ondergaan, en tegenwoordig door het leven gaat als Michelle Tyson. Het bleek een grap van een Engelse satirische website. Tyson gaf snel een verklaring af waarin hij alles ontkende maar inmiddels was het nieuws al tot in Afrika opgepikt.

Praten
Het temperament van Tyson kennende zal dit wel eens de volgende journalistieke ‘grap’ kunnen worden met dodelijke afloop. Wie weet neemt onze sportvriend  binnenkort een vlucht naar Engeland om uit te zoeken welke tabloidjournalist zo kien was hem in zijn nachtjapon te zetten? En als je Amerikanen iets moet nageven: ze weten mensen aan het praten te krijgen. Zelfs als die mensen niets weten. Zo bleek deze week dat na tien jaar onderzoek bewezen is dat CIA-agenten op Europees grondgebied onschuldige terreurverdachten hebben ‘gemarteld en seksueel gemolesteerd’.

Sakharovprijs
Ongelukkige timing voor de EU die juist deze week de Nobelprijs voor de vrede kreeg uitgereikt. Van de weersomstuit reikte Europa zelf ook maar prijs uit. De Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh en filmregisseur Jafar Panahi ontvingen woensdag van het Europese parlement de prestigieuze Sakharovprijs voor hun inspanningen voor de mensenrechten in Iran. Bij wijze van spreken dan, want de Iraanse overheid verbood het stel Iran te verlaten en de prijs in ontvangst te nemen.

Misschien een mooi klusje voor de paus om Europa en Iran dichter bij elkaar te brengen? Want de wereldwijde aanvoerder der katholieken twittert er sinds deze week lustig op los vanuit het Vatikaan. Zijn twitternaam @pontifex: bruggenbouwer.

Wat zou de paus eigenlijk twitteren over klimaatverandering?

 

Beeld: cc

 

Over de auteur

Martijn van Tol is freelance journalist met een oog voor verhalen in de rafelranden ver weg of dichtbij. Op dit moment maakt Martijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief