Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dertig minuten kost het hem om een houten katapult te maken. “Ze moeten stevige grip bieden en mogen niet splinteren,” zegt Mahmoud (38). Daarna is het een klusje van een minuut of tien om het elastiek goed vast te maken. Al vijftien jaar maakt hij katapulten. Volgens zijn vrienden is Mahmoud zelf ook een uitstekende ‘schutter’.
 
Verborgen in een plastic zak tussen het vogelvoer in zijn dierenwinkel in Bethlehem liggen tientallen katapulten klaar voor de verkoop. Het is een populair wapen in het verzet tegen de Israëlische veiligheidsdiensten. In tijden als deze, waarin hevige protesten oplaaien op de Westelijke Jordaanoever, doet Mahmoud dan ook goede zaken: "De verkoop van mijn katapulten is gestegen van minder dan tien naar vijftig per maand."

Toch is hij niet echt blij met de situatie. “De katapulten zijn bedoeld om vogels uit de lucht te schieten” legt Mahmoud uit. “Ik verkoop ze niet voor de protesten.” Voorzichtig neemt hij een parkietje aan van een klant en zet het terug in zijn kooi, “maar ja, business is business”.

Foto: Veerne Jasmyn

Over de auteur

Veerle Jasmyn Koops (24) studeerde religiewetenschappen en journalistiek in Utrecht en politicologie in Istanbul. Ze is met name …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief