Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Tijdens mijn reis probeer ik waar mogelijk te couchsurfen aangezien dit een perfecte manier is om de mensen en een land te leren kennen. In de plaats Quelimane in Mozambique trof ik wel een erg bijzondere Mozambicaan waar ik dan ook 3 dagen heb doorgebracht.

 

Via de couchsurf website had ik Xavier gevonden en dezelfde dag dat ik hem een uitnodiging had gestuurd belde hij me al op over wanneer ik zou komen. Dit is vrij ongewoonlijk en zijn Engels was uitermate goed dus ik vermoedde al dat het niet de standaard Mozambicaan zou zijn. Toen ik in Quelimane aankwam werd ik opgehaald door een vette Toyota 4X4 met daarin Xavier en 3 vrienden. Eenmaal aangekomen in zijn appartement keek ik mijn ogen uit, dikke stereo en speakers, beamer, vele cd’s en dvd’s, 5 kamers, ruime keuken etc.. Toen ik vroeg wat hij nu precies deed begon hij zijn levensverhaal langzaam vorm te geven.

 

Hij werkt voor een Amerikaanse NGO die vecht tegen HIV en AIDS in voornamelijk Mozambique. Daarnaast heeft hij wat commercials gemaakt (waaronder die voor de locale whiskey) en daar kwam het dan….hij speelde in een band genaamd de ‘Rockfellers’. Ik vroeg of hij succesvol was en voor wat voor een publiek hij speelde toen hij plotseling een foto van Bono (U2) en hem liet zien. WOW! Daarna volgden foto’s met Lenny Kravitz en Nelson Mandela toen ik me besefte dat ik wel in een erg bijzondere situatie verkeer hiero. Xavier is de leadzanger en gitarist van de grootste rockband in Mozambique en heeft een vrouw en kind in Noorwegen waar hij ook een aantal keren per jaar is. Verder heeft hij een aantal huizen in Mozambique, in Swaziland en een eigen bar in Quelimane. 

 

Voor drie dagen heb ik samen met Xavier en zijn vrienden (topfotograaf en andere musici) opgetrokken, pizza’s en garnalen gegeten, veel bier en whiskey gedronken en 2 avonden in zijn bar vertoeft waar ik achter de knoppen mocht staan en (uiteraard) een aantal goede platen ter gehoren bracht voor het publiek. Ondanks dat het een maandag en dinsdag avond was belde hij wat mensen op zodat het alsnog een geslaagd feestje werd. Een zeer aparte maar geweldige couchsurf ervaring waar ik jullie natuurlijk  van op de hoogte moet brengen.

 

Uiteindelijk kwam er nog een extra voordeel om de hoek kijken. Zijn vrienden kwamen uit Maputo en ik kon een gratis rit krijgen naar de hoofdstad in het uiterste zuiden van Mozambique. Voor de mensen die geen idee hebben van de grootte van Mozambique of een kaart bij de hand hebben kan ik je vertellen dat dit 1600 km is waar we uiteindelijk 18 uur over hebben gedaan! 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief