Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Autodelers rijden 15 tot 20 procent minder kilometers dan vóórdat zij een auto deelden. Bovendien ligt de CO2-uitstoot 12 tot 14 procent lager dan de tijd dat zij zelf een auto hadden. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving.

Er zijn steeds meer mensen die er voor kiezen zelf geen auto meer te bezitten maar een auto te delen. Dat wordt ook aangemoedigd door de overheid. Onder het Energieakkoord voor duurzame groei zijn afspraken gemaakt om het aantal deelauto’s op te schalen van 10.000 naar 100.000 deelauto’s in 2020. De gedachte is dat leidt tot een vermindering van de CO2 uitstoot. Nederland telt momenteel ongeveer 90.000 autodelers. Dat is ongeveer 1 procent van de rijbewijsbezitters.

Autodelers rijden minder kilometers
Vóór het autodelen reden autodelers gemiddeld 9.100 kilometer per jaar, erna is dat gedaald naar ongeveer 7.500 kilometer per jaar. Dat is een daling van 15 tot 20 procent. Overigens zijn er ook autodelers die meer zijn gaan rijden; dat zijn de deeltijd automobilisten die voorheen geen auto bezaten op het openbaar vervoer en de fiets aangewezen waren.

Minder CO2 uitstoot
Doordat de autodelers minder kilomters rijden en zelf geen auto meer bezitten is het CO2 uitsoot van de autodelers met 12 tot 14 procent gedaald. 

Over het onderzoek

De resultaten van onderzoek staan in de notitie ‘Effecten van autodelen op mobiliteit en CO2 uitstoot’ .

Het PBL heeft TNS-NIPO een enquête laten uitvoeren onder een representatieve steekgroep autodelers: personen die een auto huren van een particulier via organisaties als Snappcar of Mywheels of die een deelauto gebruiken van organisaties zoals Greenwheels of Car2Go. Mensen die een auto delen met bijvoorbeeld buren of familieleden zijn niet in het onderzoek meegenomen. 

[[{“fid”:”37285″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”width: 581px; height: 72px;”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief