Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het leger van het Syrische regime van Assad heeft het belegerde deel van Aleppo in tweëen geknipt met hun nieuwe terreinwinst. Muhammed vertelt over wat het zou betekenen voor hem als het regime zijn wijk, en zijn huis bereikt. 

"De situatie in Aleppo is dezer dagen zeer slecht, er zijn zware bombardementen en veel aanvallen. Het regeringsleger boekt veel vooruitgang. Ze hebben voor een groot deel controle over het Hanano district, en ze winnen steeds meer terrein. Ze zijn nog niet bij mij in de buurt gekomen, maar dat zullen zij wel spoedig zijn. Misschien, als het regime aan mijn deur arriveert, kun je nooit meer met me spreken. Ik zal dood zijn of ik zal gemarteld worden en naar de gevangenis gestuurd worden. Dat is wat er zal gebeuren. En als dat gebeurt, wil ik alleen dat je weet en er op vertrouwt dat wij geen terroristen waren. We vragen slechts om onze rechten, we vragen om onze vrijheid en waardigheid. We zijn geen terroristen en we zijn erg geshockeerd en snappen niet waarom de wereld ons niet hielp om rechten te behalen. Ik weet het niet."

Aleppo Watch
Aleppo, Syrië. Ook wel hel op aarde genoemd. Hebben wij in het westen, in Nederland, een goed beeld van het leven van de mensen daar? Is er zonder westerse journalisten in het oppositiegedeelte van de stad, een juist beeld te verkrijgen? Missen wij dingen in het westerse verhaal, en wat willen de lokale reporters en bevolking ons eigenlijk vertellen? Hoe leven, overleven en werken artsen, leraren, en bakkers? Hoe is de situaties voor vrouwen kinderen en dieren? Zijn er nog kunstenaars die doorwerken, en kun je nog in therapie? Op zoek naar antwoorden duikt Justine Swaab voor OneWorld via whatsapp, Facebook en Skype in haar Aleppo netwerk en vertelt samen met de achterblijvers hun verhaal. 

 

Eerder in Aleppo Watch:

Een bom valt in de buurt van Muhammed's huis. Deze foto is genomen vanuit zijn raam met zijn mobiele telefoon.

"Ik zal je iets over mezelf vertellen. Ik zal gearresteerd worden omdat ik heb deelgenomen aan vreedzame demonstraties tegen het regime. Ik ben ooit eerder voor korte tijd gevangen genomen, alleen maar omdat ik vreedzaam protesteerde. Ten tweede werk ik als journalist en volgens het regime is journalistiek een misdaad. Dus is het echt niet veilig voor mij. 

Sommige (in door regime heringenomen districten van Oost-Aleppo) gebleven burgers zijn gedwongen om zich aan te sluiten bij het regime. Wat ik heb gehoord van mensen daar is dat vooral jonge mensen door het regime zijn meegenomen en bewapend en naar de frontlinies gestuurd om te vechten voor het regime. Vrouwen en kinderen zijn naar het dorp Jibrin ten zuiden van Aleppo meegenomen, dit dorp staat onder controle van sektarische (Shia) milities. Deze mensen (vrouwen en kinderen) zijn gedwongen om daar te wonen en we weten niet wat er met hen gaat gebeuren. Het regime beschouwt alle burgers die niet onder hun bewind vallen als terroristen. Ik weet bijvoorbeeld wat er is gebeurd met veel mensen die bleven wonen in het oude gedeelte van de stad Homs die zoals andere steden weer terug onder het regime bewind  vielen. De (burgers,) strijders en revolutionairen (die kozen te vertrekken onder de deal met het regime) zijn onder bescherming van de VN per auto (en bussen) naar andere gebieden gebracht. De meeste burgers die zijn achtergebleven zijn gearresteerd, en veel van hen zijn gemarteld en vermoord. Hun families hebben nooit meer iets van hen gehoord.  

Het (Koerdische) Sheikh Maqsoud district in Oost Aleppo is nu onder controle van Koerdische partijen, welke ook onze vijanden zijn omdat zij volgens ons terroristen zijn. Zij steunden het regime in hun gevechten tegen ons. Sommige mensen zijn naar dat Sheikh Maqsoud gebied gevlucht, maar de Koerdische partijen YPG, YPJ en PYD hebben hun overgedragen aan het regime. Dus is het niet veilig om ergens anders heen te gaan. 

Ik hoop dat wij weer sterk zullen staan, ik hoop echt dat er iets zal gebeuren dat alles weer zal veranderen. Ik geloof echt dat er iets zal gebeuren waardoor alles anders zal zijn. Ik hoop en denk dat dat is wat er zal gebeuren."

 

Vfonds

___________________________________________

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds. In het kader van het OneWorld project 'Nederland in Oorlog'

___________________________________________

Over de auteur

Justine (Grace) Swaab is journalist, programma maker en humanitair werker met een focus op migratie, vluchtenden, mensen rechten en het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500