Levensverwachting in Afrika bereikt middeleeuwse laagten

05-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/ANP

Volgens WHO-coördinator epidemiologie Alan Lopez is de levensverwachting in Afrika ten zuiden van de Sahara gedaald naar een dieptepunt. Voor westerse landen vergelijkbaar met de middeleeuwen.

Vlak boven hekkensluiter Sierra Leone staan onder andere Niger, Malawi, Zambia en Botswana. De lage levensverwachting in deze landen komt vooral door de aidsepidemie die daar woedt.

De levensverwachting van vrouwen in de Afrikaanse landen daalde van gemiddeld 51,1 naar 46,3 jaar, bij mannen van 47,3 naar 44,8 jaar. In 24 landen in het onderzoek ligt de levensverwachting boven de 70 jaar en bij ruim de helft van de VN-lidstaten is dat 60 jaar en meer. Onderaan de WHO-lijst bungelen 32 landen waar mensen minder dan 40 jaar in goede gezondheid kunnen leven.

Japanners hebben met gemiddeld 74,5 jaar de hoogste levensverwachting. Nederlanders staan met gemiddeld 72 jaar op de twaalfde plaats in de lijst, samen met de Canadezen.

Inwoners van Sierra Leone hebben de laagste levensverwachting: 25,9 jaar. Volgens de WHO scoort Japan het hoogst wegens het vetarme eten, een goede gezondheidszorg en het weinig voorkomen van hartziekten en longkanker. De Verenigde Staten komen niet hoger dan een 24e plaats.

Nieuwe WHO-telmethode
Het is voor het eerst dat de WHO gebruik maakt van een nieuwe telmethode, de zogenaamde DALE (Disability Adjusted Life Expectancy). Deze telmethode gaat niet langer uit van het gemiddelde van het totaal aantal geleefde jaren, maar van het gemiddelde aantal jaren dat inwoners van een land leven in goede gezondheid.

DALE zou zo een beter beeld geven van de gezondheidssituatie in een land.

Opvallend is dat veel ontwikkelingslanden in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied een relatief hoge levensverwachting hebben. Die verschilt weinig met westerse landen: Dominica (69,8), Chili (68,6), Cuba (68,4), Jamaica (67,3), Argentinië en Costa Rica (beide 66,7).

De gemiddelde levensverwachting voor het rijkste en machtigste land, de Verenigde Staten, ligt met 70 jaar nauwelijks boven die van bovenvermelde landen. De WHO-onderzoekers waren zelf verrast door deze uitkomst. ‘Je sterft er eerder en je bent een langer deel van je leven arbeidsongeschikt of invalide dan in de meeste andere ontwikkelde landen’, aldus Christopher Murray, directeur van het ‘WHO Global Programme on Evidence for Health Policy’.

De ‘lage score’ van de VS wordt volgens de WHO-gegevens overigens vooral veroorzaakt door de vaak extreem slechte gezondheidssituatie waarin Indianen, afro-Amerikanen en sociaal zwakke groepen in de steden leven. Hun levenssituatie is beter te vergelijken met die van arme ontwikkelingslanden dan met geïndustrialiseerde wereld.

Informatie over WHO

Reacties