Lesotho biedt alle burgers gratis HIV-test

29-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Lesotho ligt als een onafhankelijke staat met 1,8 miljoen inwoners als een eilandje in de republiek Zuid-Afrika. Volgens recente schattingen van het aidsprogramma van de Verenigde Naties (UNAIDS) is 27 procent van de volwassen bevolking besmet met HIV. Slechts een klein deel van de geïnfecteerden weet dat ook.
 
Het land beschikt over medische centra met testfaciliteiten maar de regering wil niet langer wachten totdat haar landgenoten zich daar melden. Bijzonder in het ambitieuze programma is dat gezondheidswerkers letterlijk langs de deuren zullen gaan om de test aan huis af te nemen. Daartoe wil de overheid 7500 gezondheidswerkers in dienst nemen.
 
Aidsremmers
 
De VN-organisatie Unicef meldt dat in Lesotho 15 procent van de kinderen tot 15 jaar het aidsvirus bij zich draagt; dat zijn zo'n 22.000 kinderen. Het land telt 100.000 aidswezen. De gemiddelde levensverwachting is gedaald tot 35 jaar.
 
De regering neemt deel aan een VN-programma dat 3 miljoen mensen tegen het einde van 2005 aan anti-retrovirale geneesmiddelen moet helpen. In Lesotho zouden daarmee 28.000 mensen moeten worden bereikt. Volgens Bertrand Desmoulins van Unicef worden inmiddels 6200 mensen behandeld met aidsremmers, onder wie 200 kinderen.
 
Siroop
 
Volgens de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24.com is Lesotho een van de eerste landen waar aidsremmers geschikt zijn gemaakt voor het gebruik door kinderen. Zo worden de medicijnen in siroop verwerkt in plaats van in pilletjes.
 
In samenwerking met Unicef en de Clinton Foundation (van de Amerikaanse oud-president Clinton) heeft Lesotho de kosten voor behandeling met anti-retrovirale middelen sterk kunnen verlagen. Maar nog steeds kost deze voor volwassenen zo'n 140 dollar. In Lesotho leeft tweederde van de bevolking van minder dan een dollar per dag.

UNAids
Stop Aids Now

Reacties