Leraren massaal op straat in Latijns Amerika

19-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Leraren uit Latijns Amerika vragen al langer om een hoger loon en een structureel meer middelen voor het onderwijs. Maar zelden waren de protesten zo massaal en gelijklopend als de laatste maanden. Overal in het continent komen leraren op straat of leggen ze het werk neer. In sommige landen gaan ze zelfs in hongerstaking.

De meest recente lerarenstaking vond plaats in Peru, waar de regering de noodtoestand uitriep en geweld gebruikte om de stakende leraren weer aan het schoolbord te krijgen. Voordien werd ook al langdurig gestaakt en betoogd in Mexico, Costa Rica en Ecuador. In Argentinië kon de nieuwe president, Néstor Kirchner, maar nipt een grootschalige betoging voorkomen door achterstallige salarissen uit te betalen.

Op enkele uitzonderingen na verdienden Latijns-Amerikaanse leraren in de jaren 90 tussen de honderd en de driehonderd dollar per maand. Maar ondanks een flinke economische groei in de meeste landen in die jaren, kregen weinig leraren loonsverhogingen.

Het onderwijs in Latijns Amerika lijkt systematisch ondergefinancierd. De meeste landen besteden slechts 2,5 tot 4 procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan onderwijs. Cuba is het enige land in de regio dat met 8,1 procent in 2001 het minimum van 7 procent overstijgt dat wordt aanbevolen door de Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Reacties