Leningen in strijd tegen vrouwenbesnijdenis

02-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

'Het is niet eenvoudig om een beroep op te geven dat je al jaren uitoefent. Maar als je je bewust wordt van de schade die je anderen toebrengt, dan moet je wel stoppen', zegt Salmou Himadou. Himadou verdiende tot 2003 haar brood met het uitvoeren van vrouwenbesnijdenissen.

Lening

Met behulp van Coniprat is het Himadou gelukt om ander werk te vinden. De organisatie leende haar 75 euro. Nu verkoopt zij specerijen. Himadou zegt nu meer te verdienen dan zij met de besnijdenissen deed.

Himadou is een van de ongeveer veertig vrouwen die sinds 1992 door Coniprat zijn geholpen met het vinden van een ander beroep. Sommige vrouwen verkopen nu net als Himadou specerijen, anderen zijn donuts gaan verkopen, zetten groentekwekerijen op of begonnen kleinschalige fabriekjes voor pindaolie.

'Vrouwenbesnijdenis was lange tijd een taboe in ons land. De geheimzinnigheid is er nu af, er wordt openlijk over gepraat en de uitvoerders zijn bereid hun werk op te geven in ruil voor een nieuw beroep. Bewustwording en voorlichting hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. We hebben de afgelopen jaren geprobeerd duidelijk te maken welke gevaren vrouwenbesnijdenis met zich meebrengt', zegt Maiga Amsou Amadou, voorzitter van Coniprat.

Verbod

Vrouwenbesnijdenis komt in Afrika veel voor. Hoewel het officieel in 2003 werd verboden in Niger, is de praktijk er nog steeds wijdverbreid. Volgens Coniprat vinden in de regio Tillaberi de meeste besnijdenissen plaats. Ongeveer 30 procent van de vrouwen wordt daar besneden. In de hoofdstad Niamey en omgeving is dat 17 procent.

In juli 2003 nam de Afrikaanse Unie (AU) tijdens een topontmoeting een protocol aan dat moet leiden tot de afschaffing van vrouwenbesnijdenis in heel Afrika. Als het Maputo Protocol door minimaal vijftien van de 53 lidstaten van de AU geratificeerd wordt treedt het in werking. In februari hadden nog maar tien landen dat gedaan.

Trauma

Bij een vrouwenbesnijdenis wordt de clitoris verminkt of verwijderd. Meestal worden ook de binnenste schaamlippen weggesneden. In sommige gevallen worden de buitenste schaamlippen verwijderd en aan elkaar genaaid, zodat slechts een kleine opening overblijft. De operaties worden vaak uitgevoerd onder onhygiënische omstandigheden en met primitieve middelen, zoals glasscherven of scheermesjes.

Naast de pijn en het trauma dat de besnijdenis bij meisjes veroorzaakt, kan de operatie leiden tot infecties, incontinentie of onvruchtbaarheid. Soms overlijden meisjes aan de besnijdenis, als gevolg van hevige bloedingen. Daar komt bij dat er tegenwoordig een groot risico is op besmetting met het HIV-virus als de instrumenten niet zijn gesteriliseerd .

Redenen

De besnijdenissen worden om verschillende redenen uitgevoerd. Sommige mensen denken dat de seksuele lust vermindert door een besnijdenis. Het zou kuisheid bevorderen. In andere gevallen wordt besnijdenis gezien als een inwijdingsritueel dat de overgang van de kindertijd naar volwassenheid markeert.

In sommige gemeenschappen wordt de besnijdenis uitgevoerd omdat de vrouwelijke geslachtsorganen als onhygiënisch worden beschouwd. Ook zijn er mensen die denken dat de islam de vrouwenbesnijdenis voorschrijft.

Reacties