Lekkende vaten gif dreigen milieu in Djibouti

20-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De bestrijdingsmiddelen, waarvan er ruim 200 ton is verscheept, worden normaal gebruikt voor de bescherming van hout. Het gif is volgens de FAO kankerverwekkend en gevaarlijk voor het milieu.

De plek waar de vaten nu staan is al sterk vergiftigd. Het zwaarst getroffen gedeelte ligt maar 400 meter bij een opslagplaats voor voedselhulp vandaan. Ondertussen blijft het gif uit de vaten lekken.

Het gevaar bestaat dat de regen het makkelijk oplosbare gif verdunt, waarna het in zee kan stromen. Dat zou ernstige gevolgen hebben voor het leven in zee, aldus de FAO.

Het was de bedoeling dat de vaten zouden worden geleverd aan de elektriciteitsmaatschappij van buurland Ethiopië. Ze waren volgens de FAO echter reeds gaan lekken aan boord van het Britse schip.

De FAO roept de internationale gemeenschap op om snel in te grijpen en verdere besmetting van de haven en de mensen die er werken te voorkomen.

Aangezien Afrika de middelen niet heeft om het gif te verwijderen, stelt de FAO voor het spul naar Groot-Brittannië terug te sturen. De kosten voor het opnieuw inpakken en inschepen van het gif richting Groot-Brittannië schat de organisatie op 800.000 dollar.

Reacties