'Leger vernielt "Nederlandse" haven Gaza'

18-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De haven werd aangelegd even ten zuiden van Gaza-stad door onder meer het Nederlandse bedrijf Ballast-Nedam. Op het terrein stonden enkele barakken, een groot bord over het havenproject en een hek. Ook wapperden Nederlandse en Franse vlaggen.

Na vijf jaar onderhandelen was vlak voor het uitbreken van de al-Aqsa Intifada, nu bijna een jaar geleden, begonnen met de constructie van de haven. Ballast Nedam en de Franse branchegenoot Spie Batignolles hadden de opdracht van 150 miljoen gulden samen aangenomen.

De Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij (NCM) en de Staat speelden een belangrijke rol in de financiering van de bouw. Den Haag schonk via de Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden (NIO) een bedrag van 25 miljoen dollar.

Frankrijk en de Europese Investeringsbank hebben het project medegefinancierd. Premier Kok legde in 1996 de eerste steen. Sinds eind september 2000 liggen de werkzaamheden echter stil.

Arafat wil VS helpen
De Palestijnse president Arafat staat klaar om mee te doen aan de internationale coalitie tegen terrorisme. Hij zei dinsdag dat hij de Verenigde Staten ervan op de hoogte heeft gesteld dat de Palestijnse Autoriteit al haar middelen tot hun beschikking heeft gesteld.

De Palestijnse president Arafat heeft intussen zijn veiligheidstroepen dinsdag opdracht gegeven ook niet uit zelfverdediging op Israëlische troepen te schieten.

Arafat had maandag in een boodschap ter gelegenheid van het joodse nieuwjaar al gezegd dat hij zijn troepen opdracht had gegeven zich aan het staakt-het-vuren te houden waarvoor hij in juni opdracht had gegeven. Dit is de eerste keer dat hij schieten uit zelfverdediging expliciet verbiedt.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres heeft verheugd gereageerd op de 'belangrijke verklaring' van Arafat.

Reacties