Leer uit India geboycot

05-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Europese en Amerikaanse actiegroepen voor de rechten van dieren hebben consumenten opgeroepen om zestig dagen geen Indiaas leer of producten gemaakt van Indiaas leer te kopen. Zij willen binnen die termijn garanties van de Indiase Raad van Leerexporteurs (CLE) dat de aangesloten bedrijven de mishandeling van de dieren tegengaan.

De actie is gestart door de Amerikaanse actiegroep Peta (‘Mensen voor de Ethische Behandeling van Dieren’) en 37 andere Amerikaanse en Europese organisaties.

Nederlandse organisaties voor de dierenbescherming blijken bij nabellen niet op de hoogte van de boycot. Consumentenacties zijn hier dan ook niet te verwachten.

Volgens Peta zijn een aantal grote Amerikaanse en Britse concerns reeds overstag gegaan na het zien van een video over het dierenleed. Op die video zijn zwaar gewonde koeien en buffalo’s te zien die bijeengepakt in veel te volle vrachtauto’s op weg zijn naar het slachthuis. De beesten verwonden elkaar en kunnen nauwelijks ademhalen.

De kleren- en schoeiselconcerns hebben toegezegd zestig dagen geen leren producten te importeren, totdat er verbeteringen in het transport en de slachthuizen waarneembaar zijn. Onder de concerns zijn het Amerikaanse Nordstrom, volgens eigen zeggen de grootste schoenenzaak ter wereld, Liz Clairborne, Fiorucci en J. Crew Group, en de Britse schoenenmakers C & J Clark en Florsheim Group. Het klerenbedrijf GAP, de een na grootste klerendetailhandelaar in de Verenigde Staten, deed vorige maand al leer uit India en China in de ban.

India exporteert jaarlijks voor bijna 4 miljard gulden aan leren producten.

De slacht van de heilige beesten in India is slechts in twee van de 26 staten toegestaan. Gevolg is dat de koeien op weg naar het slachthuis vaak een ‘dodenmars’ van honderden kilometers moeten lopen van de ene naar de andere staat. Volgens Peta krijgen de beesten niet te drinken of te eten en nauwelijks rust. Als de koeien instorten worden tabak en chilipepers in de ogen gewreven om ze weer tempo te laten maken.

De leerindustrie ontkent de beschuldigingen. De bedrijven zeggen alleen vee te doden in slachthuizen die de regels volgen en louter huiden van koeien te gebruiken die een natuurlijke dood sterven. Peta schat dat zo’n 13 miljoen koeien jaarlijks worden geslacht voor vlees en huid.

Toch heeft de Raad van Leerexporteurs naar aanleiding van de campagne concessies gedaan. CLE belooft om huiden die komen van het beruchte Deonar-slachthuis in Bombai voorlopig niet op te kopen voor export. De Raad heeft bovendien de Indiase regering opgeroepen om de transportwetten aan te passen. Daarmee schaart ze zich achter de Dalai Lama en ex-Beatle Paul McCartney.

Peta onderzoekt de mogelijkheid van een toeristenboycot naar de plaatsen in India met de slechtste reputatie, zoals Tamil Nadu.

The Skin Trade, video van dierenleed, met introductie van Pamela Anderson Lee

Reacties