Latinos gaan massaal aan het mobieltje

19-04-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Indicatoren over telecommunicatie in Latijns Amerika werden gepresenteerd op de regionale conferentie 'Telecoms Americas 2000' van de Internationale Unie voor Telecommunicatie (ITU) in Rio de Janeiro. De meest spectaculaire ontwikkeling op het vlak van de telefonie is zonder twijfel de ontwikkeling van de mobiele diensten.

In 1999 kwamen er meer dan 39 miljoen nieuwe abonnees bij. In 1990 waren dat er nog 100.000. Het aantal vaste telefoonlijnen is de afgelopen vier jaar gestegen met 52,2 procent per jaar.

Volgens de ITU is die vooruitgang te danken aan de drastische privatisering van de telecomsector in vrijwel de hele regio. Door privé-investeringen kwam er meer aanbod van telefoons en daalden de kosten van de dienstverlening. Meer mensen konden zich een telefoon veroorloven. De komende jaren zal de telefonie zich nog verder uitbreiden in Latijns Amerika.

Buitenlandse schulden leidden tot privatiseringen
In 1988 werd in Chili voor het eerst een openbare telefoonmaatschappij verkocht aan een privé-bedrijf. In de jaren 90 kwam een ware golf van privatiseringen op gang. Dat was het gevolg van de economische crisis van de jaren 80. Vele Latijns-Amerikaanse regeringen raakten in geldnood. Zij moesten hun staatsbedrijven verkopen om hun schulden te kunnen afbetalen aan de internationale schuldeisers.

Vandaag de dag zijn de telefoonverbindingen in de meeste landen volledig of hoofdzakelijk in privé-handen. Uitzonderingen zijn Colombia, Costa Rica, Ecuador en Uruguay. Daar dwarsbomen een sterke basisbeweging en de vakbonden de privatiseringsplannen. In Honduras en Nicaragua zullen de staatsbedrijven voor telecommunicatie dit jaar worden verkocht, na langdurig politiek en vakbondsverzet.

In de meeste gevallen ging het verlenen van concessies gepaard met strenge eisen met betrekking tot de kwaliteit en met specifieke streefcijfers voor de uitbreiding van het telecommunicatienetwerk. Argentinië bijvoorbeeld eiste 6,5 procent jaarlijkse groei en Mexico verwachtte zelfs 12 procent groei.

Volgens de IUT is Latijns Amerika de grootste groeier op het vlak van mobiele telefonie. In Paraguay en Venezuela hebben meer dan de helft van alle telefoongebruikers een draagbare telefoon. In Mexico, Brazilië en Peru is dat 40 procent, al wordt vrij snel een stijging tot 50 procent verwacht. In Venezuela daalde het aantal abonnees op vaste lijnen in 1998, omdat meer en meer mensen kiezen voor een draagbaar toestel.

De enorme groei in mobiele telefoondiensten heeft ook te maken met de grote en groeiende informele arbeidsmarkt, waar bedrijven vaak geen vast adres hebben. Daarbij heeft de invoering van het systeem waarbij de oproeper betaalt, geleid tot een groter aantal draagbare telefoongebruikers.


In Mexico steeg het aantal mobiele telefoonabonnees met 1,1 miljoen in de drie maanden na de invoering van het systeem.

Reacties