Latijns-Amerika ruilt CNN in voor eigen regionale tv-zender

25-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

'Na 513 jaar naar onszelf te hebben gekeken door de ogen van het buitenland, kunnen wij Latijns-Amerikanen, nu eindelijk onszelf met eigen ogen bekijken', zei de directeur van het nieuwe netwerk, Aram Arahonian, tijdens de openingsceremonie in de Venezolaanse hoofdstad Carácas. De publieke televisiezender is geïnspireerd op het Arabische netwerk Al-Jazeera.

De eerste uitzending, een promotieclip van 10 minuten over de missie van Telesur, zette meteen de toon. Er waren beelden van betogingen tegen economische liberalisering en de inmenging van de VS in Latijns-Amerikaanse aangelegenheden, verklaringen van vertegenwoordigers van progressieve bewegingen en inheemse volken en een reportage over jongeren die school lopen in arme arbeiderswijken. Dit alles gelardeerd met foto's van linkse iconen zoals revolutionair Che Guevara en Salvador Allende, de oud-president van Chili.

Propaganda

'Telesur zal zeker vooringenomen zijn en pleiten voor de integratie van de Latijns-Amerikaanse landen', zei Arahonian, zelf uit Uruguay afkomstig maar al achttien jaar werkzaam als journalist in Venezuela.

'Wij verzetten ons tegen het eenzijdige beeld dat ons wordt opgedrongen door de mediaconcerns die door het particuliere eigendom woren gecontroleerd.' Telesur mag dan ook volgens de nieuwe directeur worden gezien als een reactie op de 'Latifundia' van de media. De landelijke zenders in de betrokken landen zijn grotendeels in handen van een aantal rijke ondernemers.

Maar Arahonian liet tijdens de persconferentie niet na de nadruk te leggen op de journalistiek onafhankelijkheid van het netwerk. Het netwerk mag geen propagandainstrument van de verschillende presidenten worden. 'Als we alleen speeches uitzenden van verschillende presidenten, kijkt er niemand. Als Telesur verandert in een propagandamiddel, dan stappen we op.'

24 uur per dag

De korte promotieclip die in Venezuela rechtstreeks is uitgezonden, wordt tot 24 juli in verschillende landen via lokale netwerken vertoond. Daarna begint Telesur met het uitzenden van avondvullende programma's. Begin september gaat het netwerk 24 uur per dag uitzenden.

Nieuws en actualiteiten bepalen voor 40 procent de programmering van het netwerk. Verder is er veel aandacht voor Latijns-Amerikaanse films, documentaires en zijn er plannen voor shows over toerisme en reizen in de regio, landbouw, Latijns-Amerikaanse muziek en overleven in de grote stadscentra van Latijns-Amerika.

Dictatuur

Hugo Chavèz, de linkse president van Venezuela, is de drijvende kracht geweest achter de oprichting van het televisienetwerk. Het afgelopen jaar besteedde hij op tientallen internationale forums en bijeenkomsten aandacht aan het initiatief. 'Waarom moeten wij nieuws over onszelf horen van een netwerk uit het noorden zoals CNN', vroeg hij steeds aan zijn gehoor. 'Waarom deze dictatuur van de media?' Chavèz gaf als voorbeeld dat hij zelf via CNN moest horen dat de president van Equador door het congres was afgezet.

Reacties