Landrechten voor nakomelingen Braziliaanse slaven

19-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Een aantal Afrikaanse slaven ontvluchtte in de 17e en 18e eeuw de plantages en vestigde zich in afgelegen gebieden. Door hun geïsoleerde leefwijze bleef veel van hun oorspronkelijke identiteit en taal bewaard.

Naar schatting leven in Brazilië zo'n twee miljoen afstammelingen verspreid over 743 ‘slavendorpen’, ook wel quilombos genoemd.

Het congres heeft zeven jaar gedebatteerd over het recht van deze bevolkingsgroep op hun eigen land. In 1988 zijn de rechten op land van andere minderheden, zoals de indianen al vastgelegd in de grondwet.

Procedures

De nieuwe wet moet de beslissing over honderden claims van bewoners van quilombos bespoedigen. Veel afstammelingen van slaven zijn verwikkeld in eindeloze gerechtelijke procedures.

Bovendien zal de wet een einde maken aan de opdringerigheid van boeren en illegale kolonisten die de gebieden al jaren proberen binnen te komen. Zelfs verdreven bewoners zullen weer terug kunnen keren.

Brazilië heeft meer Afrikaanse slaven ingevoerd dan elk ander land en schafte pas in 1888 de slavernij af. Bijna de helft van de 170 miljoen Brazilianen heeft Afrikaanse voorouders.

Meer over geschiedenis van slavenhandel in Brazilië
Relatie tussen quilombos en capoeira

Reacties