Kwart kinderen Atjeh getraumatiseerd door tsunami

11-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In opdracht van de WHO onderzocht de Universiteit van Indonesië de geestelijke gezondheid van enkele duizenden inwoners van Atjeh. Ook onder de volwassen bevolking komt veel trauma-gerelateerde stress voor.

Enig ziekenhuis

De omvang van de psychische nood is te groot voor het enige ziekenhuis voor de geestelijke gezondheid in Atjeh, zo constateren de onderzoekers. De regering heeft al aangekondigd dat Atjeh de eerste provincie wordt met een netwerk van lokale gezondheidscentra die geestelijke gezondheidsproblemen professioneel kunnen behandelen.

Aangezien het herstel van psychische problemen vaak langer duurt dan dat van fysieke verwondingen, is die professionele behandeling cruciaal in de 'mentale wederopbouw' van Atjeh, zo stelde een WHO-medewerker voor Indonesië tegenover persbureau Reuters.

Wantrouwend

De WHO heeft al diverse teams de provincie ingestuurd om de steun te winnen van de plaatselijke leiders voor ondersteuning bij psychische problemen. Van oudsher staat de bevolking in de meer traditionele gemeenschappen wantrouwend tegenover de seculiere geestelijke gezondheidszorg.

In 2002 bleek uit een onderzoek naar de mentale gesteldheid van de bewoners van Atjeh dat de jarenlange onrust in de provincie bij vele mensen in Atjeh ook al traumatische stoornissen had veroorzaakt.

Sinds de tsunami van 26 december 2004 leven ongeveer een half miljoen Atjehers in tijdelijke tentenkampen. De condities daar verergeren de gezondheidstoestand alleen nog maar meer, aldus de onderzoekers.

Reacties