‘Kritische grens broeikaseffect bijna bereikt’

24-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het aftellen naar een wereldwijde catastrofe is begonnen, schrijft de krant. Het rapport Meeting The Climate Challenge, is gezaghebbend; wetenschappers, politici en zakenmensen uit de hele wereld werkten eraan mee. Zij stellen dat de wereld over hooguit 10 jaar een aantal drastische veranderingen in klimaat en vegetatie ondergaat als het CO2-gebruik niet afneemt.

Wat er precies gaat gebeuren kunnen de opstellers niet voorspellen, maar ze houden rekening met extreme droogte, smeltende ijskappen, afstervende bossen en een stijgende zeespiegel. Mogelijk houdt zelfs de Warme Golfstroom op, die als een transportband voor warmte over de aardbol slingert.

Volgens het rapport wordt dit kritische punt bereikt als de temperatuur op aarde gemiddeld 2 graden hoger is dan in 1750. Nu is die al 0,8 graden hoger. De concentratie van kooldioxide in de atmosfeer die de temperatuurstijging onvermijdelijk zal maken is 400 delen per miljoen (ppm). Het huidige niveau is 379 en daar komt 2 ppm per jaar bij. Over tien jaar is het dus zover, is de redenatie.

‘Het onderschrijft dat het erom gaat wat we tussen nu en 20 jaar doen, niet wat we halverwege deze eeuw doen of nog later’, citeert The Independent de voormalige regeringsadviseur Tom Burke. Het rapport roept de grote industrielanden, de G8, op om af te spreken dat ze in 2025 een kwart van hun elektriciteit duurzaam produceren. Ook zouden ze het budget voor onderzoek naar alternatieve brandstoffen voor 2010 moeten verdubbelen.

Artikel The Independent

Reacties