Kritiek VS op schending mensenrechten in China en Israël

27-02-2001
Door: OneWorld Redactie

De VS verwijten de joodse staat met soms buitenproportioneel geweld te hebben opgetreden tegen Palestijnse en Arabisch-Israëlische demonstranten. Zij veroordelen ook de doelgerichte aanslagen op Palestijnse bestuurders en de ontoereikende bescherming van Arabieren tegen aanvallen van radicale joden.

De rapportage veroordeelt overigens ook Palestijns geweld. Maar deze passages zijn aanmerkelijk terughoudender van toonzetting. De kritiek komt op het moment dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Powell zijn eerste reis door het Midden-Oosten maakt.

De bewindsman sloeg tegenover Israël en de Palestijnse Autoriteit afgelopen weekeinde een gematigde toon aan. Powell zei dat de VS onverminderd de bondgenoot van Israël blijven, maar hij riep het land wel op de blokkade van de Palestijnse gebieden op te heffen.

Wat China aangaat, maken de VS duidelijk volgende maand in de VN-Commissie Mensenrechten in Genève een resolutie te zullen steunen die de Volksrepubliek veroordeelt wegens schending van die rechten.

In de afgelopen tien jaar slaagde China er bijna altijd in aan stemming over de kwestie te ontkomen. Dit kwam doordat de VS niet stonden te dringen een resolutie te steunen. Daardoor kreeg die ook weinig steun van andere landen.

De nieuwe regering-Bush wil echter een hardere aanpak van het communistische land. Peking hangt de resolutie boven het hoofd wegens toenemend hard aanpakken van onder meer de religieuze beweging Falun Gong, de wijdverbreide praktijk van het martelen en wegens beperkingen van het gebruik van het internet.

USA State Department (Buitenlandse Zaken). Nog niet aangepast door regering Bush

Reacties