Kritiek op rooskleurige aidsstatistieken India

03-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Het Indiase ministerie van Volksgezondheid zegt dat vorig jaar 27.000 mensen in India werden besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Dat is 90 procent minder dan in 2003. Ook het aantal mensen dat aan aids sterft zou dalen. In 2004 bezweken officieel 1.114 mensen aan de gevolgen van aids tegenover 1.514 in 2003.

Buitenlandse organisaties en Indiase experts zeggen dat deze cijfers niet kloppen. Ze hebben geen aanwijzingen dat de epidemie op zijn retour is.

Minister van Volksgezondheid Anbumani Ramadoss is de beschuldigingen van de organisaties en de Verenigde Naties zat. Hij wil het consultancybedrijf McKinsey inhuren om de discussie over de statistieken te beëindigen.

Onwaarschijnlijk

De Joint Action Council (JAC) neemt de daling waarvan de overheid melding maakt met een korrel zout. Het probleem is de foutmarge, zegt voorzitter Purushottaman Mulloli. 'De schattingen van 2003 liepen uiteen van 2,5 tot acht miljoen HIV-besmettingen. Ook dit jaar is er een wel heel ruime foutmarge.' Mulloli denkt dat de cijfers voor 2004 preciezer zijn omdat het aantal observatiecentra in 2004 verdubbeld is. Maar het aantal centra is nog steeds onvoldoende. In heel India zijn nu 670 centra gevestigd.

Statistieken

De National AIDS Control Organisation (NACO), de organisatie die de strijd tegen aids coördineert in India, verzamelt en verwerkt de cijfers over het aantal besmettingen en doden. Maar de statistieken van deze overheidsdienst staan niet als betrouwbaar te boek.

De discussie over Indiase aidsstatistieken is zo oud als de weg naar Rome. Officieel telt India 5,1 miljoen seropositieven. Richard Feachem, de baas van het Wereldwijd Fonds tegen Aids, Malaria en Tbc verklaarde vorige maand dat het in werkelijkheid ongeveer acht miljoen zijn. Volgens Feachem is niet Zuid-Afrika, maar India het land met de meeste HIV-besmettingen.

SY Qureshi, de projectdirecteur van de NACO, noemt het stemmingmakerij. 'Waarom zouden wij onze cijfers opschonen? Onze statistieken zijn betrouwbaar. Het aantal HIV-patiënten in India is gestegen van één geval in 1986 naar 5,1 miljoen nu. Dat is verontrustend, maar India blijft een gebied met een lage infectiegraad. In Zuid-Afrika draagt eenvijfde tot eenvierde van de bevolking het virus. In India, met één miljard mensen, is dat amper één procent.'

India heeft geen gebrek aan geld om aids te bestrijden. De Bill and Melinda Gates Foundation heeft 200 miljoen dollar beloofd aan India. Ook krijgt het land 57 miljoen dollar van de Wereldbank en andere donoren voor aidsbestrijding.

UNAIDS (pdf)

Reacties