Kritiek op Forum van Culturen in Barcelona

10-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het forum, dat dit jaar voor het eerst wordt gehouden, herbergt vier permanente tentoonstellingen en een reeks kleine exposities. Tot 26 september staan honderden concerten, theatervoorstellingen, debatten en congressen op het programma. Cultuurorganisatie Unesco van de Verenigde Naties is een van de initiatiefnemers. Veel beroemdheden nemen deel aan het programma; van ex-president Michail Gorbatsjov van de voormalige Sovjetunie tot actrice Angelina Jolie.

Ongeveer tweehonderd anti-globalisten protesteerden tijdens de openingsceremonie voor de poort van het forumterrein, aldus de Spaanse krant El Mundo. Vanuit verschillende hoeken is er kritiek op het festival en een aantal NGO’s is in de voorbereidende fase afgehaakt. Het forum zou voornamelijk een vastgoedproject zijn, waar de lokale bevolking niet van profiteert en dat vooral economische doelen dient.

Voor het forum is een oud bedrijventerrein aan zee volledig op de schop gegaan. De organisatie heeft samen met Spaanse overheden miljoenen gespendeerd om het terrein met bijbehorende stranden aan te leggen en een congrescentrum te bouwen. Critici hadden liever gehad dat dit geld aan bijvoorbeeld woningbouw was besteed.

Sponsors

Andere critici hekelen de sponsoring van het internationale evenement. Enkele sponsors hebben zelf bepaald geen imago van duurzaamheid en culturele diversiteit. Zo is Coca Cola een van de sponsors, een bedrijf dat volgens velen juist staat voor culturele eenvormigheid. Andere sponsors zijn een Spaans energiebedrijf, grootverbruiker van fossiele brandstoffen, en een bedrijf dat levert aan de defensie-industrie.

Of het evenement een succes wordt is nog niet te zeggen. Volgens de organisatie zijn er inmiddels meer dan 820.000 kaartjes verkocht. In totaal hoopt de organisatie 5 miljoen bezoekers te trekken tot de poorten in september sluiten.

color=red>

Forum van Culturen Barcelona 2004

Reacties