Koreaanse politie bezingt wangedrag aanklagers

29-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat schrijft The Korea Herald deze week. Het OM en de politie in Zuid-Korea betwisten elkaars onderzoeksbevoegdheden al enige tijd.

Maandag publiceerde de National Police Agency (NPA) een lijst met beschuldigingen aan het adres van het Openbaar Ministerie, die was verzameld van prikborden en nieuwsgroepen op internet. De beschuldigingen betroffen het wijdverbreide misbruik van macht tijdens strafrechtelijke onderzoeken.

Diezelfde dag publiceerde het OM behalve een aantal maatregelen ter bescherming van verdachten, ook een lijst met zaken waarbij de politie buiten het boekje was gegaan.

Een dag later, dinsdag, was het OM opnieuw doelwit. Nu in de tekst van een lied dat onder politiemensen is verspreid en eveneens op internet te beluisteren viel. In de tekst werd verwezen naar recente voorvallen waarbij verdachten zelfmoord hadden gepleegd nadat zij door openbare aanklagers waren ondervraagd: 'Waarom gaan verdachten naar de Han-rivier als zij net het gebouw van het Openbaar Ministerie hebben verlaten. De politie is het zat de brug nog langer te bewaken (om te voorkomen dat mensen van de brug springen, red.) Als je de rechten van de mensen niet respecteert, probeer dan ook geen onderzoek te doen.'

Corruptie

Het OM van Zuid-Korea staat onder druk. Eind 2004 beperkte het Hooggerechtshof haar macht. Onderzoeksverklaringen die door het OM waren verkregen na ondervraging van verdachten, golden niet langer vanzelfsprekend als onomstotelijk bewijs. In The Korea Times van 6 februari 2005 voert columnist Mike Weisbart een Koreaanse advocaat op die alleen op basis van anonimiteit kwijt wil dat in het OM corruptie hoogtij viert en verdachten automatisch schuldig worden bevonden.

De politie zaagt ook al enige tijd aan de poten van het OM. Volgens officiële regels is het Openbaar Ministerie het belangrijkste onderzoekslichaam. In de praktijk wordt volgens de politie echter negen van de tien strafzaken ook door de politie onderzocht. Zij wil daarom dat de regels worden aangepast.

Schone handen

Het OM voelt daar niets voor en wijst erop dat zij ervoor zorg moet dragen dat de werkwijze van de politie niet ten koste gaat van de rechten van verdachten en andere burgers.
'Mensenrechten zijn niet de zorg van maar één instantie', repliceerde Huh Joon-young van de NPA. Bovendien is er geen enkele instantie met onderzoeksbevoegdheid die wat dat betreft volledig schone handen heeft.'

Column Mike Weisbart in Korea Times

Artikel Korea Herald

Reacties