Koranscholen Indonesië ontpoppen zich als natuurbeschermers

08-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Indonesische overheid begon in 2004 een ambitieuze herbebossingcampagne: In 2004 zou 500.000 hectare worden herbebost, in 2005 600.000 hectare en in de daaropvolgende jaren nog grotere gebieden. Maar dit jaar werd nog geen enkele boom geplant en volgens de Indonesische krant Pikiran Rakyat stierven in 2004 minstens 19 miljoen bomen.

 

Milieubescherming is geen overbodige luxe in Indonesië. Sinds begin dit jaar overstroomden minstens 26.000 hectare rijstvelden op West-Java, met een slechte oogst tot gevolg. Op een kwart van de rijstvelden konden boeren niet oogsten. Illegale houtkap is ongebreideld en ondervindt weinig tegenstand. Stadsuitbreiding en industrialisatie gaan ten koste van landbouwgronden en rivieren, waarin industrieel afvalwater wordt geloosd.


Lesprogramma's

Het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut (LIPI), dat zich om het milieu bekommert, heeft zijn hoop nu gevestigd op de pesantrens, of islamitische internaten die studenten van uiteenlopende leeftijden opleiden aan de hand van klassieke islamteksten. Het LIPI sloot al een overeenkomst met 575 koranscholen in de regio Garut op Java.

 

Op de scholen zijn lesprogramma's over landbouw en milieubescherming een vast onderdeel. Vele koranverzen en hadits (de handelingen van de profeet) benadrukken het belang van milieubescherming.

Bovendien zijn de scholen vaak op het platteland gelegen en oefenen ze grote invloed uit op de bewoners in de kampongs of dorpen. De scholen kunnen Indonesiërs gemakkelijk mobiliseren om droge en geërodeerde gebieden te redden.

Op Java zijn de effecten zichtbaar. In de regio Garut werken studenten van de Al-Washilah-koranschool samen met dorpelingen aan de kweek en aanplant van zaailingen op 35.000 hectare vervuild land. Op de heuvels rond het dorp Pasir Meong, eens een kale vlakte, bloeien nu verschillende soorten fruitbomen en zie je dorpelingen veldjes bevloeien of wilde grassen tussen de planten snoeien. Hier zijn leerlingen van het
Al-Amanahinternaat, een nabijgelegen koranschool, bezig geweest.

Bommen

'Milieubescherming is een religieuze plicht', stelt schoolhoofd KH Mansyur Ma'mun van het Al-Amanahinternaat. Hij zit nog vol plannen voor de toekomst: 'Wij zijn vastbesloten om van het gebied rond het meer een trekpleister voor milieutoerisme te maken.' De scholen hopen bovendien dat hun groene vingers meteen het beeld corrigeren dat koranscholen bommenfabrieken en organisatiecentra voor zelfmoordaanslagen zijn. 'Wij weten meer van zaailingen dan van explosieven', zegt KH Mansyur Ma'mun.

Reacties