‘Koraalrif en mangroven hebben mogelijk levens gespaard’

04-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens milieuorganisatie Friends of the Earth International (FoEI) heeft het koraalrif rond de keten van Surin eilanden aan de westkust van Thailand zich tijdens de tsunami opgeworpen als een stevige verdediging.

FoEI baseert zich onder meer op bevindingen van een Thaise mariene bioloog. 'De tsunami heeft enkele gaten in het rif gelagen maar de structuur heeft standgehouden. Het rif heeft mogelijk mensenlevens gered. Op deze eilanden is slechts een handjevol mensen omgekomen, overrompeld door de eerste enorme watergolf,’ aldus Thon Thamrongnavasawadi.

Ook het Science and Development Network in India meldt dat in mangroverijke gebieden aan de kust van de Indiase deelstaat Tamil Nadu minder slachtoffers zijn gevallen en minder schade aan land is geconstateerd dan in gebieden zonder deze natuurlijke bescherming. Gelijkluidende berichten komen volgens FoEI eveneens van de Penang Inshore Fishermen Welfare Association op het eiland Penang, het zwaarst getroffen gebied in Maleisië.

Garnalenkweek

FoEI krijgt bijval van de Amerikaanse econoom Edward Barbier, die onlangs een boek publiceerde over mangrove in Azië. Volgens Barbier is de schade van een 'havengolf' zoals de tsunami die op Tweede Kerstdag Azië trof, hoe dan ook ongekend groot. 'Mangrovebossen en koraalriffen zijn natuurlijke barrières. Zodra je die verwoest, stel je de kustbevolking bloot aan enorme gevaren,' aldus Barbier tegenover de Australische omroep ABC.

Barbier: 'De natuurlijke wering van koraalrif en mangrove is aangetast door ontwikkeling van het kustgebied. De groei van de garnalenkweek in Thailand, Filipijnen en Indonesië heeft veel mangrove verwoest. Sinds de jaren zestig is de helft van alle mangrovebossen langs de Thaise kust verdwenen.'

Ook het toerisme heeft bijgedragen aan vernietiging van koraal en mangrove. Barbier erkent dat de getroffen landen baat hebben bij inkomensten uit de visserij en toerisme. 'Thailand is de grootste exporteur ter wereld van garnalen. Maar neem de bewoners van de kust, die nu het leven hebben gelaten of hun geliefden hebben verloren. Hoeveel hebben zij daadwerkelijk gedeeld in de economische voordelen van deze commerciële ontwikkeling?'

Koraalrif stikt in modder

Overigens hebben de ecosystemen op verschillende plekken in de Indische Oceaan ook zwaar te lijden gehad onder de gevolgen van de tsunami. Grote delen van het koraalrif zijn onder een laag modder komen te liggen. Daar dreigt het rif af te sterven. Volgens mariene biologen van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn ook veel mangrovebossen en zeegrasvelden, waarin veel vissen worden geboren, verwoest.

color=red>

World Rainforest Movement over relatie tussen mangrove en garnalen
Friends of the Earth International
Friends of the Earth International

Reacties