Komt er een Europese sociale beweging?

13-11-2003
Door: OneWorld Redactie

In Europa zijn de sociale bewegingen vooral op nationaal niveau te vinden. Er is hoop dat in er Frankrijk een ‘echte’ Europese sociale beweging van de grond komt.

Daarnaast is het tweede Europees Sociaal Forum, de belangrijkste afspraak voor de andersglobalisten in Europa, in de eerste plaats een opwarmertje voor het Wereld Sociaal Forum dat over twee maanden in het Indiase Mumbai begint.

270 seminars, 55 conferenties en 287 workshops

De eerste editie van het ESF, vorig jaar in het Italiaanse Florence, draaide om mondiale thema's. Grootste thema voor de ruim 30.000 deelnemers uit 105 landen was toen de oorlog in Irak.

Dit jaar zijn bijna 60.000 Europese vakbondsmilitanten en medewerkers van allerlei actiegroepen en sociale bewegingen in en rond Parijs bijeen. Ze spreken met elkaar in maarliefst 270 seminars, 55 conferenties en 287 workshops. Voor het eerst gaat het over Europese thema’s. In het oog springen de sociale rechten en het gebrek daaraan in de ontwerptekst van de EU-grondwet, de positie van vrouwen en migranten.

‘Europa weigert bewust garanties te geven voor sociale rechten,’ zegt de Belg Frank Slegers, betrokken bij de ESF. ‘Het recht op arbeid ontbreekt in de grondwet en bij de sociale rechten die wel zijn opgenomen, staat telkens vermeld dat het maar opgaat voor zover het geregeld is in de nationale wetgeving.’

Sociale zekerheid op Europees niveau

Slegers: ‘Het probleem is dat vrije concurrentie wel op Europees niveau wordt geregeld, waardoor de nationale overheden niet vrij zijn om sociale maatregelen in te voeren. Belastingen heffen of een overheidstekort aanvaarden om een sociale maatregel te bekostigen? De EU zal zeggen dat het niet mag.’

Het Forum zet zich volgens de andersglobalist in voor sociale zekerheid op Europees niveau, met garanties voor een minimuminkomen.

In Parijs zal het niet alleen bij praten blijven. Het Forum zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een internationale actiedag. Vorig jaar, na de ESF conferentie in Florence, was dat een internationale demonstratiedag voor vrede. Het is nog niet bekend om welk thema het dit jaar zal draaien.

Officiële site Europees Sociaal Forum
Nederlandstalige website over WSF in Mumbai 2004

Reacties